Stumfilmkonsert på Cinemateket/Rosendal Teater - Mandag 9. november kl. 21.00. Kr. 60,-

Vi har hatt noen spesielle øvinger med bandet i det siste: Satt i gang prosjektoren og «sees om en time», sier gitarist Truls Lorentzen i trondheimsbandet Dog&Sky.

De spiller eksperimentell rock og platedebuterte med albumet Lhasa Express i fjor. Nå har de tatt utfordringen fra Cinemateket i Trondheims leder Svein Inge Sæther og snekret et helt nytt lydbilde til den klassiske dokumentarfilmen «Berlin – En storbysymfoni».

- Vi begynte med å dele ut filmen i bandet og se gjennom den hver for oss. Vi har improvisert oss fram til forskjellige temaer og lydbilder til de fem delene i filmen. Under konserten blir det litt improvisasjon, men med en fast struktur, forteller Truls Lorentzen.

Nyskapende dokumentar

Bandet har skapt et rent instrumentalverk for konserten som blir framført av bandmedlemmene Matt Burt, Michael Francis Duch, Vigdis Sjelmo og Lorentzen selv på Rosendal Teater.

- En skranglat rockgreie, humrer sistnevnte.

«Berlin: En storbysymfoni» portretterer Berlin på en måte som i 1927 var oppsiktsvekkende og eksperimentell: Langsomt tas publikum med gjennom byen fra morgen til midnatt, fra togene som ankommer stasjonen til duene som plukker på fortauet, i en symfoni av bildeinntrykk som sammen skaper en særegen storbypuls. Regissør Walter Ruttmann pløyde ny mark målt mot sin samtids dokumentarfilmer, og benyttet eksperimentelle kameraføringer og nyskapende redigeringsmåter for å tegne sitt storslåtte bilde av byen. Ideen kom opprinnelig fra manusforfatter Carl Mayer, som ønsket å gripe tak i virkeligheten på en tilfeldig og «usynlig» måte.

Filmkonserten er en del av Cinematekets Berlin-serie i forbindelse med 20-årsmarkeringen av Berlinmurens fall. I tillegg vises Robert Siodmaks noirfilm «Rottene», Wim Wenders' «Lidenskapens vinger» og Tom Tykwers «Løp lola løp» i november.

Edmund Meisel var en pionér innen filmmusikk og komponerte originalmusikk til Berlin-portrettet først. Denne gang blir det imidlertid rock som følger byens gang.
Poetisk bypuls: Filmportrettet av Berlin som storby var nyskapende i dokumentarfilmsjangeren da «Berlin - En storbysymfoni» kom i 1927. Nå kles byen i trøndersk rock.