Olin er mest kjent som dokumentarfilmskaper, og har mottatt en rekke priser for filmene sine. Nå tar hun en pause fra filmen, for å flørte med teatret, og starter, ganske overraskende, med «Den siste viking» i Stadsbygd.

Ukjent med speltradisjonen

-Jeg har virkelig ikke mye kjennskap til spel, og flere har trodd at jeg tullet når jeg har fortalt at jeg skal ha regi på dette, innrømmer Olin.

Men linken er kanskje ikke så fjern om den kan virke. Olins prosjekter har handlet om menneskers skjebne og levekår, og den tematikken er også sentral i Johan Bojers roman om kystfolket på Fosen som risikerer livet på lofotfiske for å brødfø familien, og den parallelle historien om kvinnene og barna som går hjemme og venter.

De store emosjonene

-For meg er dette veldig spennende. Her er alle de store emosjonene i livet komprimert i en historie. Jeg kommer selv fra en slekt som har vært prisgitt naturen, og på et vis kan man si at jeg også søker etter mine egne røtter i dette prosjektet, sier Olin.

Politisk brodd

Det er museet Kystens Arv i Stadsbygd som står bak oppsetningen av «Den siste viking». Direktør Bernt Brevik forteller at de ville ha med Olin fordi de mener stykket også har en overføringsverdi til samtiden.

- Som museum har vi et samfunnsoppdrag og det tror vi Olin kan være med å ivareta. Hun er spesielt god til å få frem de mellommenneskelige følelsene, og vi føler at vi har gjort et «scoop» med henne på laget, sier Brevik.

- Jeg vil ikke røpe for mye, men jeg håper vi kan få til en politisk brodd samtidig som vi setter historien inn i en større sammenheng. Samtidig vil jeg være tro mot historien og kulturen den omhandler, men kanskje ikke mot speltradisjonen, sier Olin.

Flørter med teateret

Regioppgaven i Stadsbygd blir ikke den eneste teaterjobben for Olin i år. Etterpå venter Nationalteateret hvor hun skal sette opp Kjersti Skomsvolds debutroman «Jo fortere jeg går jo mindre er jeg».

- Du kan godt kalle det en flørt med teateret.  Jeg har jobbet tett på traumatiserte ungdommer i flere år nå med filmen «De andre», og jeg kjente at jeg må vente litt med å gå inn i en ny tung tematikk, hvis ikke brenner jeg ut. Derfor passet det fint å teste ut det å jobbe med teater i en periode.

Nytt prosjekt i Trøndelag

Men flørten med teatret er foreløpig kun tenkt som nettopp det. To fiksjonsfilmer og en dokumentar er under utvikling, men noe særlig mer enn det vil ikke Olin røpe:

- Nei, men jeg kan si at det også vil bringe meg til Trøndelag, smiler hun.