Sivert Høyem ga for en måned siden ut sitt fjerde soloalbum, ei plate som er blitt hans aller mørkeste. Det til tross for at han, etter dødsfallene til Madrugada-venn Robert Burås og faren, begge i 2007, hevder å ha kommet seg på fote og ha en mer stabilt privatliv enn noen gang.

Tar tak i det vonde

- Du virker å ha det bedre og mer stabilt enn på lenge, likevel gir du ut din mørkeste plate?

- Det er mye jeg har hatt behov for å få ut. Samtidig har det tatt tid å bearbeide og forstå det jeg har vært gjennom. Dette er plata preget av, og derfor kommer det først nå. Det er blitt et personlig album, samtidig trenger du ikke være i personlig krise for å skrive alvorlig, påpeker Høyem, som derimot mener at et mer ordnet privatliv har hjulpet ham å sortere tankene.

- At disse historiene og denne musikken kommer nå, er kanskje er det et tegn på at livet mitt er mer organisert. Jeg har fått overskudd til å ta tak i de vonde tingene på en skikkelig måte, antyder 35-åringen.

Tenkte konseptuelt

Forgjengeren «Moon Landing» (som solgte utrolige 90 000 eksemplarer) ble gitt ut etter oppløsningen av Madrugada, men bar fortsatt preg av å være et sideprosjekt med det Høyem kaller et «en lett, folky vibb».

En slags selvpålagt karantene fra å nærme seg moderbandets dramatiske og monumentale lydbilde gjorde seg fortsatt gjeldende. Men ikke nå lenger. Høyem forteller at den nye retningen tok form som et resultat av mye prating mellom ham og nærmeste samarbeidspartner Cato Salsa Thomassen. Med et ønske om å tenke mer konseptuelt, i stedet for å lage enkeltlåter på kassegitar, jammet Sivert og Cato fram mange av låtene i øvingslokalet. I studio fikk de hjelp av en av Høyems store helter, Renate Knaup fra krautrock-legendene Amon Düül II.

Mer album enn radiohits

Der forrige plate fikk hjelp av en stor radiohit, har Høyem denne gangen denne gangen først og fremst hatt en ambisjon om å lage et helstøpt album.

- Jeg ville lage et album med sterk stamme fra start til slutt. Litt som platene og artistene jeg vokste opp med, som også har ønsket å lage låter med stemninger og kraft som kommer aller best til sin rett live.

Om han har rett, kan du selv høre i kveld, når han spiller i Storsalen i Studentersamfundet kl. 22 i kveld.

Best live? Sivert Høyem mener han har gitt ut et album med sanger som gjør seg aller best live. Om det stemmer, kan du finne ut i kveld.