For kort tid siden ble det kjent at sentrale krefter i det norske musikkmiljøet jobber for å få et popinstitutt på beina. Da tok det ikke lang tid før flere interessenter meldte seg på i spørsmålet om eventuell lokalisering. Per i dag arbeider Kristiansand, Bergen, Stavanger og Trondheim med å få dette til sin region.

Svein Bjørge (bildet), daglig leder i Playground og direktør for Alarmprisen, er en av initiativtakerne for å få instituttet i gang. Han forteller at arbeidsutvalget som står bak planene om å opprette instituttet, ikke har spesielle ønsker når det gjelder lokalisering, og at det blir opp til hver enkelt som ønsker seg prosjektet å søke om det. Bjørge sier videre at per i dag er det Kristiansand som har kommet lengst i prosessen, men at det ikke betyr noe når man kommer til den endelige tildelingen.

For å illustrere hvordan man ønsker seg dette, nevner Bjørge RockCity fra Sverige som modell, som er lokalisert i Hultsfred.

- I første omgang ser vi for oss at vi bygger opp et arkiv og bibliotek for å bevare det musikalske for framtida. Senere vil det bli aktuelt med videre utbygging, som for eksempel kan inneholde utdanningsmuligheter. Spørsmålet foreløpig er den økonomiske modellen, derfor er vi avhengig av å få full klaff på det statlige planet, forteller Bjørge.

Foreløpig har utvalget ikke satt noe tidsperspektiv, og Bjørge er opptatt av at man må gi de interesserte tid til å søke. Går alt etter planen håper han at første del av instituttet kan være på plass i løpet av 2005.

Store ambisjoner

Arbeiderpartiets representanter Tore Sandvik og Eva Kristin Hansen var blant dem som kastet seg over utfordringen med å få popintituttet til Trondheim så snart de hørte om planene. Foreløpig er man helt i startfasen, og for tida arbeides det med å samle de aktuelle kreftene for å utarbeide en bred søknad.

- For meg er Trondheim rockehovedstaden i Norge! Det er viktig at vi spiller på dette imaget og jeg finner det helt naturlig at et slikt senter skal ligge her, så kan Bergen ta seg av finkulturen mens vi tar pop og rock, sier Tore Sandvik. - Det finnes nok av gode argumenter for at instituttet skal ligge i Trondheim, og vi ønsker å samle flere miljøer for å utarbeide disse argumentene. For Sandvik er denne planen et ledd i større ambisjoner. Målet er at Trøndelag skal bli en av de mest kreative regionene i Europa. For å lykkes med dette, trenger man tilgang og innslag av kreativitet, satsing på teknologi og ikke minst bred toleranse og åpenhet for ulike uttrykk.

- Regionene som er kreative, er ofte vinnerne også på andre nivåer og tiltrekker seg kompetente folk på alle plan. Men dette må koordineres på høyt nivå, og det er viktig med samarbeid mellom kommuner og fylke. Det er utrolig viktig at vi greier å synliggjøre de ambisjonene vi har, og at det er engasjement i regionen for å få et slikt unikt og samlende kompetansesenter hit.

Tar det på fritida

Den som foreløpig skal stå for det «daglige initiativet» er tidligere AUF-leder Eva Kristin Hansen. Hun er innstilt på å bruke mye av fritida si for at dette skal realiseres.

- Det blir ofte mye ord og lite handling når det gjelder kultur i Trondheim. Derfor er det viktig å få litt dynamikk inn i kulturpolitikken. Vi vil vise at Trondheim i utgangspunktet er en kulturby, sier Hansen, som nå legger planene for hvordan dette skal løses.

- Først av alt må vi samle det kreative miljøet, og dette foregår foreløpig gjennom diverse nettverk. Tidlig på høsten vil vi samle sentrale personer og kartlegge miljøet og de argumentene vi kan bruke i en søknad. Alle som ønsker det, kan derfor bidra, og vi setter foreløpig ingen begrensninger på hvor bredt vi skal gå ut. Det er viktig at både musikkbransje, musikere og politikere er med i denne diskusjonen. Så må vi jobbe videre derfra og formalisere samarbeidet mellom miljøene. Deretter kan det bli aktuelt å nedsette et eget utvalg.

Både Hansen og Sandvik påpeker at man her trenger et tverrpolitisk samarbeid, men ingen ser for seg at dette skal by på noen problemer.

- Det er viktig at vi får frem hva vi i Trondheim kan by på i denne saken, sier Sandvik. - Planen er jo at dette skal være statlig, men det er viktig for Trøndelag å stå samlet og bidra sammen i kampen om å få senteret til regionen vår.

FRODE NIKOLAISEN