I fjor var det den norske skuespilleren Gørild Mauseth som fikk muligheten til å få en slik oppmerksomhet på en av de mest prestisjetunge filmfestivalene i Europa. I år har altså æren tilfalt Bonnevie, som er aktuell i ikke mindre enn tre filmer for tiden.

- En kjempeære, sier Maria på telefon fra en etterlengtet ferie i forkant av filmfestivalsesongen.

- Først og fremst morsomt å være der i forbindelse med en film som er tatt ut til festivalen, men det er klart at det er en fin mulighet for meg som skuespiller også, sier hun litt beskjedent. Hun synes det er en ære bare å få reise ned dit, og forteller at dette blir hennes første Berlin-besøk i slikt ærend.

Tragikomedie

Marius Holst sin Øyenstikker ble tatt ut til programmet på filmfestivalen. I den forbindelse valgte man også å gjøre litt ekstra stas på Bonnevie, som snart også dukker opp i storsatsingen «Jeg er Dina», regissert av danske Ole Bornedal.

Holst ble i 1995 beæret med en utmerkelse fra samme festival, da han mottok fjerdeplassen i konkurransedelen av programmet. Dermed ble han utpekt som den mest lovende europeer det året.

Bonnevie er også høyaktuell i den norske produksjonen Himmelfall. Det er den første spillefilmen som er produsert i Bergen på flere tiår og blir karakterisert som en bittersøt tragikomedie. Foruten Bonnevie, møter vi Kristoffer Joner og Kim Bodnia i de sentrale rollene.

- Hvilken film er Bonnevie mest stolt over av de tre?

- Vet du hva? Jeg har bare sett Øyenstikker ferdig av de tre, så det blir vanskelig å si. Men jeg er veldig stolt over den og syns det er morsomt på Marius sine vegner.

Hvileskjær på teater

Med Dina-filmen møter Bonnevie likevel det største forventningspresset. Her har man brukt såpass med penger på å filmatisere romanen av Herbjørg Wassmo, at kritikere og publikum forlanger kvalitet når premieren nærmer seg i mars.

Alt dette har Bonnevie fått tid til mens hun spilte teater på Dramaten i Sverige. Hva blir det neste prosjektet for henne?

- Nå har jeg litt etterlengtet fri frem til april. Da skal jeg tilbake til Dramaten i Stockholm for å spille i et Shakespeare-stykke. I det siste har det vært veldig travelt med tre filmer på kort tid, sier hun.

Et lite hvileskjær på teaterscenen blir det denne våren, men først venter Berlin på den travle skuespilleren. På spørsmål om hun drar til Tyskland i håp om å få en stor Hollywood-rolle å ta med seg i bagasjen på tur hjem, svarer hun litt nøkternt:

- Det tror jeg er ganske usannsynlig. Tror at man aller mest får roller gjennom det arbeidet man har gjort i filmer og ikke nødvendigvis gjennom en slik profilering. Skulle tilbudene utebli, er det like viktig for meg å dra ned dit for å treffe de andre skuespillerne som er plukket ut til Shooting Stars.

Then we take Berlin?

Om Bonnevie klarer å ta filmfestivalen i Berlin med storm, gjenstår å se. Det som er sikkert er at festivalen regnes som den nest viktigste etter Cannes. Om man klarer å få med Jeg er Dina til Berlin, er tvilsomt. Man satser uansett på at den skal med til Cannes om det skjærer seg ved denne korsveien. Man klarte bare å få vist en uferdig versjon som ikke ble funnet god nok for deltagelse i Tyskland.

I tiden mellom 6. og 19. februar vil kampen om gull- og sølvbjørner stå i fokus. I mellomtiden skal årets utvalgte skuespillere presenteres for verdenspressen og publikum. Bonnevie har muligheten til å få fart på sin egen karriere om hun griper sjansen.

Fra festivalaktuelle Øyenstikker, har Maria Bonnevie fått en flott mulighet til å profilere sin egen karriere når hun drar til Berlin 6. februar.