Utrolige fire gull og én sølv kunne Marit Bjørgen henge rundt halsen da hun dro hjem fra VM i Val di Fiemme i mars.

– 2013 har vært et godt år, med VM i Val di Fiemme som et høydepunkt. Jeg er utrolig fornøyd med å få med meg fem medaljer derfra, derav fire gull, sier Marit Bjørgen.

Det var langt fra sikkert at Marits sesong skulle ende så vellykket.

Lille julaften i fjor smalt bomben i skimiljøet. Marit hadde hjerteproblemer. Bjørgens personlige lege, Hans Petter Stokke, anbefalte henne en utredning, og på vei til julefeiringen i Trøndelag ble hun undersøkt ved St. Olavs Hospital.

Ski-Norge holdt pusten

På sykehuset ble det ikke påvist noen sykdom på hjertet, men legen tok likevel avgjørelsen om at Bjørgen måtte stå over et av sesongens store mål, Tour de Ski.

– Jeg hadde ingen vond opplevelse med dette, og var nok mer skuffet over at Tour de Ski gikk i vasken. Jeg klarte å legge det bak meg og se fremover, forteller Bjørgen.

Evnen til å se fremover viste Bjørgen også i 2009.

Det var fem år siden hennes store gjennombrudd med fem medaljer (tre gull) under VM i Oberstorf (2005). Men etterpå ble resultatene svakere. VM i Liberec i 2009 endte i tårer, hun beskriver det som et vendepunkt. Hun har selv skrevet:

«Mange mente jeg var ferdig som langrennsløper, men i mitt hode visste jeg hva jeg var god for.»

Bjørgen la om treningen, og brukte mer tid på den mentale biten. Sesongen etter ble hun OL-dronning med fem medaljer i Vancouver.

Nervøs og kvalm

På tross av helseproblemene før jul i fjor, kom Marit sterkt tilbake også før VM i år. Så sterkt at sesongen endte opp som en av hennes beste.

– Jeg har hatt noen like gode år, men 2013 har absolutt vært veldig godt, oppsummerer hun.

Bjørgen jobber fortsatt mentalt foran konkurranser. Under verdenscupen på Lillehammer forrige helg fortalte hun adressa.no hvor nervøs hun kan bli før konkurranser.

– Da jeg satt i traileren før løpet tenkte jeg: Hvorfor har jeg ikke lagt opp?

– Hvorfor gruer du deg slik til å gå skirenn?

– Jeg vet ikke. Jeg er bare nervøs, kvalm og uvel, sa Bjørgen.

Selv mener hun slik følelser kan være viktig for å prestere godt, og tror karrieren kan være over hvis nervøsiteten forsvinner.

Men skidronningen innrømmer også at hun begynner å se for seg livet etter den siste konkurransen. I dag bor hun og samboer Fred Børre Lundberg like ved nasjonalarenaen i Holmenkollen. Der ønsker hun ikke å bli boende.

Barn i Trøndelag

– Når jeg blir voksen og ferdig med skikarrieren er planen å komme tilbake til røttene. Det er jo i Trøndelag jeg har vokst opp. Jeg trives vanvittig godt i Trøndelag, hvor jeg har hele familien og venner fra barne- og ungdomsskolen. Jeg har lyst til at mine barn skal vokse opp i Trøndelag.

– Du tenker på barn?

– Ja, jeg blir jo ikke yngre med årene heller, så det er klart det nærmer seg med tanke på barn og familie. Men vi får se.

– Blir det i Gauldalen eller Trondheim?

– Det avhenger litt av jobb. Men hvis jeg skal få med meg han jeg bor sammen med kan det bli Trondheim.

Bjørgen har vært åpen på at hun kan tenke seg å bli langrennstrener når det er karriere-stopp i sporet. Hun har fått mamma-rollen for de andre landslagsløperne.

Heidi Weng (22) fortalte i Adresseavisen mandag hvor omsorgsfull Marit er for jentene på laget. Weng kunne veldig gjerne tenkt seg Bjørgen som trener.

– Jeg føler meg veldig trygg når hun er i nærheten, fordi hun har så mye erfaring. Hun er en rolig og snill type, men kan også være morsom.

Marit Bjørgen har ikke bestemt seg for når det er slutt. Foreløpig ser hun frem mot VM i Falun i 2015.

– Vi får se hvordan motivasjonen er. Jeg håper en dag å føle at nå er det nok. At jeg har gjort mitt.

I helga vant hun begge verdenscup-rennene i sveitsiske Davos. Hun leder verdenscupen sammenlagt. Marit er på god vei til å kjempe om nye OL-medaljer. De deles ut i russiske Sotsji i mars.

– Å få med seg flere medaljer fra Sotsji vil toppe sesongen som var, sier Marit Bjørgen.

Fire gull og en sølv vant Marit Bjørgen i VM i Val di Fiemme i år. Like mange vant hun under VM i Oslo i 2011. Foto: Rune Petter Ness
Marit Bjørgen tenker fortsatt frem mot VM i Falun i 2015. Om hun fortsetter karrieren etter det, vet hun ikke ennå. Foto: Birger Ringseth