Familien Ferro-Garberogli er ikke som alle andre. La gå at det er uvanlig å ha en flokk på ti esler på en vingård, men vinhuset kalt Carussin omfatter så mye mer. Mamma Bruna har en finger med i det meste, i tillegg til å stelle eslene. Pappa Luigi er altmuligmannen – ordner det administrative, er lokalpolitiker og sterkt engasjert i frivillig arbeid. Storebror Luca lager vin og brygger øl, mens lillebror Matteo jobber i vinmarkene og har åpnet pub i kjelleren hvor han serverer naken vin og håndverksøl, samt lokalprodusert ost og skinke.

Åpent for alle

Egentlig fungerer Carussin som et slags åpent kollektiv, hvor det bare er å stikke innom, enten det er en barnehage som er på tur, en vinturist, interrailere eller naboer. Alle blir tatt like godt imot og traktert etter alle kunstens regler.

Ønsker du å smake viner er du også kommet til rett sted. Carussin står nemlig for noen av de mest spennende vinene fra området San Marzano Oliveto i Asti. «Eselvinen» Asinoi er velkjent, men mest moro er det med den uhøytidelige hverdagsvinen Carussin Completo Unlitro, som er tappet på literflaske. Fra juli var den å få kjøpt også i Vinmonopolets basisutvalg.

Sjarmerende hverdagsvin

Det dreier seg om en biodynamisk barbera-vin med stor og tiltalende saftighet. Leskende bærfrukt svøpt inn i et mykt teppe av frisk, deilig frukt og nesten ikke merkbare tanniner. En ukomplisert og sjarmerende «hverdagsvin» som godt kan drikkes fra et helt vanlig kjøkkenglass, og helst litt avkjølt. Perfekt nå når sommeren bryter med de første høsttonene, for den tar mye mat også.

Bruna Ferro tok over vingården Carussin da faren hennes døde brått i 1988. Hun la om hele gården til biodynamisk drift, noe som merkes også på vinene, som har noe av den reneste og tydeligste frukten du kan finne i barbera-viner fra Asti. Familien har dyrket vindruer, frukt og grønnsaker på familieeiendommen siden 1927. Eslene er Brunas lidenskap, og er blitt en attraksjon i seg selv. Eseletiketten dukket opp på Asinoi-flaskene i 2005, og eselhodet var selvtegnet.

Esler fra Sicilia

–Eslene er en del av livet her på gården. Vi har hentet dem fra Sicilia. Fantastiske dyr som er omgjengelige og snille. Vi får mange skolebarn og funksjonshemmede på besøk som både vil ri og lære å lage vin, forteller Bruna.

Med inspirasjon fra Rudolf Steiner følger hun og familien blant annet med på månefasene i forhold til når og hvordan viner og vinmarker behandles. Den biodynamiske tilnærmingen gjelder for alt hun holder på med.

–Det er ikke noe hippieaktig over det. Dette er hva historien har lært oss. Vi jobber med unge ferske viner, og må ta hensyn til alt som kan påvirke kvaliteten, sier Bruna.

Carussin-vinene er 100 prosent biodynamiske. Vinmarkene er nærmest gjengrodd av blomster og urter og gress som får vokse fritt mellom vinrankene. Her er hele familien Ferro-Garberogli samlet i vinmarken La Lia. Fra venstre Luca, Luigi, Bruna og Matteo. Foto: ULF DALHEIM
Vinskaper Luca Ferro-Garberogli Foto: ULF DALHEIM