Det japanske ekteparet Yoshiaki og Kyoko Sato er to sjeldne fugler i det internasjonale vinlandskapet. Etter å ha jobbet i bank fant Yoskiaki at han ville snu opp ned på tilværelsen sin, til sjefen og kollegenes store overraskelse.

En japansk bankmann som ville satse på vin? Ikke mulig, mente mange.

Hoppet av studiene

Men sammen med kona Kyoko dro «Yoshi»  i 2006 til Christchurch i New Zealand, hvor begge begynte på ønologutdannelse ved Lincoln University. Etter ett år hoppet begge av.

-Vi følte det ikke var mer vi kunne lære der. Vi hadde våre ideer om hvordan vin skulle lages og smake, og det var ikke helt i tråd med det lærerne predikerte, sier Yoshiaki på besøk i Trondheim for VinPuls-smaking.

Til Rhône og Alsace

I stedet for å skaffe seg med boklig lærdom, valgte han å dra til Europa for å jobbe hos produsenter i Rhône og Alsace. Der fikk han praktisk erfaring, og ikke minst impulser til å gå videre med de ideene han hadde i hodet sitt.

New Zealand ble valgt fordi Sato-ekteparet mente at det er vanskelig å finne bedre vilkår for å lage god vin enn nettopp der. At de bosatte seg og satset på regionen Central Otago forklarer Yoskiaki med at det der var ganske få produsenter i virksomhet, så det var mulig å bygge seg opp uten for stor konkurranse om vinmarker og druer der.

Arbeidet for andre

Parallelt med at de har startet sin egen virksomhet, har både Yoskiaki og Kyoko arbeidet som ønologer for andre vinhus, som Felton Road Winery og Mount Edward Winery.

I 2009 kunne de lansere første utgave av sine egne viner, først og fremst røde viner på pinot noir-druen som har rykte på seg for å være best egnet for jordmonn og klima som er i Central Otaga. I tilegg har de laget en hvit chardonnay og en rosafarvet naturvin på pinot grigio. Nærmereen Jura-vin e det vanskelig å komme, men Yoshiaki bedyrer at han for denne vinen har hentet inspirasjon fra Georgia og Italia.

Liten og eksklusiv

Sato er en svært liten, meget eksklusiv vinprodusent som kun lager 400 kasser ( a 12 flakser) vin totalt årlig.

-Jeg synes vi er kommet langt siden starten, som var med bare tyve kasser. Vi skal ikke vokse for raskt. Det får komme naturlig, sier Yoshiaki som mener det er nødvendig å dra ut av New Zealand for å hente kunnskap og inspirasjon.

-Vinindustrien på New Zealand er ung, men folkene bak den er svært konservative, så de har ikke mye til overs for mine ideer. Derfor har jeg valgt å hente inspirasjonen i Europa, sier Sato.

Kun 11 land får vin

Sato-ekteparets toppvin L’insolite Pinot Noir har fått fenomenale anmeldelser verden over.

95 prosent av vinene som lages hos Sato Wines eksporteres. Men på grunn av det begrensede volumet, er det ikke mange markeder som får tak i vinene. Norge er ett av kun 11 land som importerer Sato-viner.

Yoshiaki Sato klar for utsolgt hus på VinPuls-kveld i Prins Olav Grill på Roya Garden. Foto: ULF DALHEIM