Børge Brende er årets Olsokprofil. I tillegg til å holde foredrag, delta i debattsamtale og på programlanseringen mot 2030, skal han åpne «Spelet om Heilag Olav» under Olsokdagene på Stiklestad.

– Det er helt strålende å få utenriksministeren på talerstolen her hos oss, bekrefter Turid Hofstad, direktør i Stiklestad nasjonale kultursenter.

Deler sine verdier

Brende skal holde foredraget «Verdier verdt å kjempe for» på fredag, som omhandler verdier Norge bør etterstrebe frem mot 2030.

– Her vil vi nok komme inn på både hans verdigrunnlag og politiske planer, sier Hofstad, som ikke ser bort ifra at konflikten i Gaza og Ukraina vil prege utenriksministerens besøk. Dette kan også fort bli et samtaleemne når Brende dagen etter skal samtale med NRKs utenriksmedarbeider Tomm Kristiansen. I tillegg skal miljøutfordringer, utviklingsspørsmål, fordelingspolitikk og Norges forhold til resten av verden tas opp.

– Det er et veldig aktuelt møte i så måte. Som museum skal vi synliggjøre det som er relevant i dag, akkurat dét er et kjempeviktig programkonsept for oss, slår direktøren fast.

Slagplan for fremtiden

Allerede nå har arrangørene begynt å forberede seg frem mot jubileumsåret 2030, da er det 1000 år siden slaget på Stiklestad. «Slagplan Stiklestad 1030 – Norge 2030» presenteres av Gudmund Hernes fredag og inneholder innholdsskaping for de kommende 15-16 årene. Blant annet skal lokalsamfunn og nasjonale og internasjonale institusjoner inviteres til å delta på flere markeringer med Olav Haraldsson som utgangspunkt. Hofstad lover en sterk og stemningsfull opplevelse i Borggården med olsokorkester, kor, spelaktører og skuespillere.

– Mye av de kommende årenes innhold er klart allerede, mens noe under utvikling. Her vil vi by på store visjoner som er relevante for flere enn bare oss på Stiklestad. Vi har en tydelig festramme rundt dette og arrangementet er gratis, sier Hofstad.

Spesiell markering

Det at åpningen av Olsokdagene faller på datoen 22. juli, beskriver Hofstad som en tilfeldighet.

– Ja, det er av praktiske årsaker at vi åpner i dag. Åpningsdagen vår styres av datoene som «Spelet om Heilag Olav» skal spilles på. I 2011 var naturligvis det som ble sagt på talerstolen knyttet opp mot katastrofen, men vi har ikke lagt opp til at dette skal bli noe poeng denne gang, selv om 22. juli selvfølgelig aldri blir glemt, sier hun.

Årets olsokdager preges derimot av to store jubileum: Grunnlovsjubileet og at Stiklestad nasjonale kultursenter nå har 60 år med spel bak seg.

– Ellers synes jeg årets program er preget av mangfold: Vi har konserter, forestillinger og foredrag på plakaten, sier Hofstad.

Stiklestad Nasjonale Kultursenter 22. juli til og med 29. juli