De har latt Ranheim-prosjektet ligge i lufta lenge, medlemmene fra band som Israelvis og Hedgehog. I går slapp de «Rock & science», plata som har vært bebudet i årevis.- Vi spilte den egentlig inn for mange år siden, men vi var ikke helt fornøyde. Da vi spilte den inn på nytt nå, gjorde vi hele greia på én effektiv dag, sier Don Ranheim.- Inkludert i den dagen var også spisepause, og turer på butikken, forteller Kaptein Ranheim.- I prinsippet er det jo et opptak av oss tre som spiller. Hvor lang tid kan det egentlig ta, undrer Don. Tredjemann, Admiral Von Ranheim, understreker at «Rock & Science» slik sett er å regne som ei liveplate.

Ikke tulleband

Fjesene er kjente for de fleste som har hatt med trøndersk rock å gjøre. Alle tre har vært musikere og bakmenn i årevis. Men når de spiller i Ranheim lar de seg ikke titulere med ekte navn. Admiral von Ranheim, Kaptein Ranheim og Don Ranheim, skal det være. Tullenavn, morsomme tekster og artige fyrer til tross, musikken skal man ikke le av.- Vi har ofte blitt oppfattet som et tulleband, men det er før folk har hørt oss, sier Don Ranheim.- Når de hører oss reagerer de ofte med et «Jøss!» Det må være mulig å spøke med ting rundt musikken, men være seriøse musikere, utdyper Kapteinen.- Vi mener det er bedre å være frivillig morsomme, enn ufrivillig, slik mange metall-band er, skyter Admiral von Ranheim inn.- Jeg har egentlig ikke noe begrep om hvordan musikken vil bli oppfattet, selv om jeg synes det er veldig fengende, innrømmer Don Ranheim.- Vi er veldig underholdende live, men da er det jo selvsagt lett å bli revet med. Det skal sies at det er litt grovbrød på plata. Noe å tygge på. Vi spiller ikke loffrock.Produsenten som har fullendt det grove bakverket heter John Fryer, og har tidligere produsert og mikset band som Nine Inch Nails, Depeche Mode, HIM, Paradise Lost og Cocteau Twins.- Han kom bare bort til oss etter en konsert på Blæst, og sa vi hørtes proffe ut. Lurte på om han kunne få mikse plata vår, det var nesten litt absurd, sier Don. - Jeg vil heller si han var rett mann på rett tid og sted, argumenterer Kaptein Ranheim.- Det ble langt unna det vi egentlig hadde tenkt, men helt riktig likevel. Vi kan gjerne anbefale ham til andre, ler han. - Det ble skrekkelig ok, fastslår Admiralen.

Begrenset ordforråd

Han er mannen bak tekstlinjer som: «boys are scouts for their mums, pa{rsquo}s and bro{rsquo}s, think they{rsquo}re special with ribbon and hat, makes me wanna smoke some crack.»- Det er bare historier og rim, ingenting å legge vekt på, egentlig. De er først og fremst preget av et begrenset ordforråd, mener han, til stor underholdning for Don og Kapteinen.- Er det slik at du er ute etter å forvirre, spør Don. - Tja. Det er vel mer det at vi måtte ha noe å fylle coveret med?

Proletarrock

Navnet, kjeledressene og åstedet mer enn antyder hvor Ranheim har sine røtter. Alle tre vokst opp rundt papirfabrikken, to av dem har sågar arbeidet der inne, og den sinte isbjørnen som preger cd-platen er rappet fra fabrikkens tak.- Vi har en sterk tilhørighet til stedet, mener Kaptein Ranheim. Det er noe med at forhistorien blir veldig nær her. Faren min snakker fremdeles om bøndene som provoserte med å gjødsle på åkeren mens fabrikkarbeiderne gikk i 1. mai-tog.- Fabrikken symboliserer på en måte en enklere tid. Før het den Ranheim Kraft, og var det alle forbandt med Ranheim. Så begynte alle oppkjøpene og ting ble mer komplisert. Den er nå overtatt av fremmede makter utenfor vår rekkevidde, sier Don Ranheim og sukker.

Foto: Foto: Kjell A. Olsen