I den grad det er billetter igjen kan du velge på øverste gitarhylle i kveld.

Om du klarer deg med én gitarist, velger du den som lager mest støy. Hans Magnus «Snah» Ryan, sammen med resten av Motorpsycho og støyimprovisasjonstrioen Supersilent. De starter Trøndelagsavdelingen av sin rikskonsertturné i Oppdal i kveld.

Turneen fortsetter i Bjugn torsdag, Steinkjer fredag og Trondheim lørdag.

Et mykere og mer melodiøst alternativ er de to gode gitarkompisene Stein Torleif Bjella og Kjartan Kristiansen. Sangskriver Bjella fra Hallingdal i spann med sin produsent DumDum-Kjartan har hatt to glimrende konserter i Trondheim i det siste året. I kveld er de tilbake, denne gangen i Dokkhuset.

Premiere for supertrio

Er ikke to menn med gitar nok, hva med tre? På Credo i kveld er det premiere på samarbeidsprosjektet til trioen Frank Hammersland, Sgt. Petter og Christer Knutsen.

Hammersland er en av landets beste popsnekrere og en veteran i Bergens popmiljø – som frontfigur i Pogo Pops, Popium som soloartist og ymse samarbeidsprosjekt. Sgt Petter Folkedal er en yngre men like talentfull popkollega fra samme by som også allerede har fire gode album på samvittigheten. Christer Knutsen er fra Stavanger og byr på rufsete melodiøs rock i Faces-tradisjon, sist sett i Trondheim på Kanonprisen mandag kveld da han sang Bob Dylan.

Første konsert siden 1994

Men like fullt. Den virkelige store konsertbegivenheten i kveld skjer i Olavshallen. Og det to ganger. Merk dere at vi hittil ikke har knyttet begrepene «gitar» og «kamerat» sammen før nå. Det finnes mange gitarvenner men bare Lillebjørn Nilsen, Halvdan Sivertsen, Jan Eggum og Øystein Sunde har rett til å kalle seg gitarkamerater. De er de til gjengjeld til evig tid. «En gang gitarkamerat, alltid gitarkamerat» står det på hver eneste album de fire har gitt it på egen hånd, og nå er de tilbake igjen. Bortsett fra innsmett på en Vidar Sandbeck-konsert i 2003, har ikke de fire spilt sammen siden 1994. Så dette kan trygt kalles en begivenhet.

Det sies trykket etter billetter var så tøft at Olavshallen kunne solgt ut salen hver kveld i hele mars måned. Men flere konserter enn disse to i kveld, Larvik på fredag og en i Oslo i april blir det ikke i denne omgang.

Og hva kan vi vente oss på de forskjellige konserter i kveld?

Visen var ikke død

Her er hva signaturen «tjei» skrev om kvartetten første konsert i Trondheim 24. oktober 1988, før de hadde funnet frem til sitt mønsterbeskyttede navn og derfor ble omtalt som «Fire vise menn» av anmelderen:

Man kan si hva man vil om '70-årene, fotformsko og lilla sjal, men Lillebjørn Nilsen, Halvdan Sivertsen, Øystein Sunde og Jan Eggum hadde ihvertfall ikke vondt av det. I løpet av drøye to timer i et fullsatt Studentersamfund fredag, beviste de at visen ennå ikke er død. Publikum storkoste seg i selskap med de fire trubadurene, og det spørs om så mange har ledd så mye i løpet av så kort tid i Studentersamfundet. Og det var morsomt, både mellom og i løpet av sangene. I tillegg ble det naturligvis plass for både solidaritet og ettertanke, og mer kan man vanskelig forlange av en konsert.

Utmattet publikum

Over to timer holdt også konstellasjonen Motorpsycho / Supersilent på i konserten i Fredrikstad tidligere denne uken:

«I en time og ti minutter fant jeg da også dette massive improvisasjonstykket mer enn interessant. Et eksperimentelt jazzrocksymfoninferno, ledsaget av det mest spektakulære multimediashowet noen gang sett her ved nedre Glommas bredd. Nytt og sært. Fascinerende og spennende. Grenseprengende og utfordrende. Men beklageligvis til slutt også delvis utmattende: ettersom konserten dro seg mot to strake timer, kunne man merke at en viss uro spredte seg i salen. De seks musikerne hadde ikke klart å skape de livsnødvendige «brekkene», pustehullene, i musikken og overvurderte utholdenheten hos en stor del av publikum. At det var et til tider veldig høyt lydnivå, bidro også til slitasjen.» skrev anmelderen i Fredrikstad Blad.

Humor og sårbarhet

«Måten Bjella skildrer drama fra norsk utkant rundt skadeskutte menn og sterke damer, i sanger som «Kamerat mot kamerat», «Tiger på sundretur» og «Psykisk kan du væra skjøl», er så godt, med en tilbakelent glød som gjør at sangene hans i motsetning til mye norsk pop og rock for tida faktisk har mer ved seg enn det først kan høres ut som. Dessuten er det få som kombinerer humor og sårbarhet slik Bjella gjør.

I et landlig musikalsk landskap, med Kristiansen i «Hagelangs»-modus på gitaren leverte Bjella en perle av en konsert», skrev signaturen Terje Eidsvåg etter konserten i Vår frue Kirke under Olavsfestdagene sist sommer.

Vestlandstrioen Hammersland/ Knutsen/ Petter er den mest åpne av kveldens konserter. Opptredenen på Credo er første kveld på trioens første turné¿