I flotte arkitektoniske omgivelser labber både studenter og ansatte rundt i sokkelesten og fleecegenseren. I gruvesamfunnet er regelen tar du av deg skoene, både på hotellet, restauranten og på UNIS. I garderoben henger «Svalbard-bunaden»: Dunjakke, goretex-bukse og skutersko fra Sorel. Magne Wold (24) fra Meldal i Sør-Trøndelag og Ole-Christian Ekeberg (23) fra Bærum går fjerde året på bygg og miljøteknikk ved NTNU i Trondheim. Men dette året tilbringer de på Universitetet på Svalbard (UNIS). Vi møter dem i den nybygde fløyen av UNIS.

Ismekanikk

Byggstudentene får en spesialisering i ismekanikk - «arctic offshore and engineering» - med oppholdet i polare strøk. Blant annet lærer de hvordan isen virker inn på konstruksjoner som boreplattformer. Nyttig kunnskap siden Norge ekspanderer nordover med gass- og oljeutvikling i Barentshavet.

I løpet av de to semestrene er de ute på forskningstokt med båt og i Svea-gruva.

- Og i fritiden?

- Vi drar på flotte turer, kjører ski på breen, drar på hytteturer og på små ekspedisjoner på skuter. Dyrelivet er som kjent helt spesielt også, forteller Ole-Christian.

- Er du interessert i jakt har du mulighet til å låne mange av jakthyttene rundt på Svalbard, skyter Magne inn.

Egen skuter

Meldalingen Magne er svart på hendene av olje etter å ha mekket på skuteren sin.

I likhet med Ole-Christian har han kjøpt egen skuter og skuterdress. Nesten alle helgene går med til tur. Men de forsikrer oss om at Svalbardtilværelsen langt fra er noe macho pelsjegerliv.

- Det er 50-50-fordeling av jenter og gutter, men det er flertall av jenter på biologi, sier Ole-Christian.

- Dessuten er innelivet veldig sosialt. Vi har masse fester, kjøkkenfester på studentbrakka og «Friday gathering» på kantina hver fredag.

Vi henger ofte på Huset, restaurant og pub like ved studenthyblene i Nybyen.

Fest hos kystvakta

Akkurat denne kvelden er man ikke «bar fly» på Huset, det som gjelder er den halvårlige festen på Kystvaktskipet «KV Svalbard».

Etter tre uker til havs i Arktis, synes mannskapet det er trivelig å se andre folk enn meteorologene på Bjørnøya.

Drømmen om bjørn

Dagen etter er duoen på plass for å ta oss med på skutertur.

Fra logistikk - det gigantiske utstyrslageret på UNIS - får vi låne skutere og skuterbekledning. Og selvsagt det obligatoriske geværet og signalpistolen. Selv om sannsynligheten er liten, kan livet stå på spill om man forsvarsløs møter en isbjørn.

- Vi har dessverre ikke fått se isbjørn ennå, men det er selvsagt et mål for oppholdet her, sier Magne.

Han forteller om en gjeng studenter på hyttetur til Tempelfjorden, ikke langt fra Longyearbyen. De oppdaget at en av vindusrutene var knust, samt isbjørnspor i snøen utenfor. Rovdyret er ikke langt unna.

Billig børst

Vi suser på skuteren ut av byen, forbi studentbrakkene i Nybyen og opp på Longyearbreen.

Ved å rutsje ned i et hull midt oppe på breen, har du også muligheten til å se breens krystalliserte indre. Magne har søkt om jobb som bregrotteguide for å spe på studielånet.

Foto: LARS GRANDE, UNIS
Foto: GLEN MUSK
Foto: GLEN MUSK
Foto: GLEN MUSK