Paul & Linda McCartney: Ram - deluxe edition

Dette er en fantastisk boks i lekker design - med en større bok med intervjuer med mange av de sentrale personene bak albumet Ram, med fotos, håndskrevne tekster, små souvenirting, en ekstra dvd, en cd med bonusmateriale, instrumentalversjonen «Thrillington» utgitt under psevdonym i lite opplag sent på 70-tallet, samt selve albumet i både mono- og stereoversjon.

Men - vi må også være ærlige, alt stashet rundt er først og fremst for de med både et helt spesielt forhold til Paul McCartney og spesielt god lagringsplass.

For oss andre er det selve musikken på selve albumet som teller. Undertegnede er blant dem som har hatt «Ram» som McCartney-favoritt siden det kom ut, og plata har avgjort tålt tidens tann. Den høres enda bedre ut nå.

Den er upretensiøs og litt vimsete, men ikke så løs i kantene som «McCartney». Den har gode poplåter og fin struktur som «Band On The Run», men med mye mer sjarm.

Her er ren lo-fi (som «Ram On») opp mot Beach Boys-aktige ambisjoner («Back Seat Of My Car»), her er låten som kuriøst nok definerte trønderrocken noen uker før Prudence laget noe nesten identisk («Monkberry Moon Delight») her er skamløst fengende McCartney-låter («Uncle Albert / Admiral Halsey» er to geniale låter pakket som én), her er en av hans fineste enkle poplåter («Dear Boy» og «Heart In The Country»), for å nevne noen.

Så er det noen bagateller som trekker litt ned, samtidig som «Another Day» burde vært med. Her i denne boksen er den heldigvis med på ekstramaterialet.

På tide med Ram2, Paul og Eirik?

Høydepunkt: «Back Seat Of My Car»