I fjor hadde Olsokdagenes største attraksjon, «Spelet om Heilag Olav», et besøkstall på 18 500 tilskuere.

Dårlig vær får skylda

I år er det bare 16 000 mennesker som har sett spelet.

I en pressemelding fra Stiklestad nasjonale kultursenter skriver avdelingssjef Ingegerd Eggen at nedgangen skyldes svært dårlig vær på søndagens forestilling. De siste tre årene har spelet blitt spilt om natten, noe som kan være en praktisk utfordring for noen potensielle publikummere. Til Adresseavisen sier Eggen at det ikke er belegg for å anta at det er dette som har skylden for nedgangen i år.

- Det er vanskelig å konkludere med at det er årsaken. Også de to foregående årene har spelet blitt vist om natten, uten av vi har hatt noe særlig nedgang i publikummere da. Vår erfaring er at regnet gjør at flere ikke kommer.

Om det blir nattforestilling neste år eller ikke, skal evalueres i tidlig i høst.

44 500 besøkende

Når alle arrangementene under Olsokdagene er talt opp, sitter festivalen igjen med 44 500 besøkende i år. Dette er omtrent 4 000 færre enn i fjor. I tillegg til det dårlige været, knyttes nedgangen i salget til at flere deltar på festivalen uten å kjøpe billett til de arrangementene som koster penger.

- Er dette en økonomisk smell for dere, eller har dere en økonomisk buffer for slike tilfeller?

- Regnskapet for Olsokdagene er en del av det totale regnskapet til Stiklestad nasjonale kultursenter, som jeg ikke har oversikt over nå. Men vi tar jo høyde for at man kan gå med tap noen ganger, og prøver å forberede oss deretter. I tillegg er det slik at selv om færre kjøpte billett denne gang, var det mange som kom innom for å dra på gratis foredrag og konserter. De legger igjen en del omsetningskroner i mat og drikke, for eksempel, sier Eggen.

Hun presiserer også at ledergruppen er godt fornøyd med årets festival.

- Været kan man ikke gjøre noe med. Vi ser ikke på dette som noen mislykket festival bare fordi vi fikk noen tusen mindre besøkende, sier Eggen.