Mandag var det 140 år siden den første bronsestatuen av Peter Wessel Tordenskiold ble lastet om bord i et dampskip i København. Til hjembyen Trondheim kom den et par dager senere, og på Tordenskiolds fødselsdag 28. oktober 1876 ble statuen avduket med stor festivitas i en nyanlagt park øst for Vår Frue kirke.

Alle sakene i jubileumsserien er samlet her

Her sto Tordenskiold frem til desember 1951,da han ble kjørt til verksted for reparasjon av sin brukne kårde. Da han igjen kom opp på sokkelen noen uker senere, var det på en ny plass, på kirkebakken vest for Vår Frue kirke. Der er han blitt stående siden, mens Tordenskioldsparken har levd videre som navn på det stedet han forlot. I år bygges denne parken om til et minnested for ofrene i terroraksjonene 22. juli 2011. Men her vil også minnet om den «Kjækkeste iblandt de Kjække» stå igjen.

Skifte av helt

Egentlig var det kong Sverre Mosling ville hedre da han tok initiativ til byens første offentlige monument i 1860. Adresseavisen startet en innsamling til minnesmerket, og en god del penger kom også inn. Men det monnet likevel ikke nok til en stor statue i bronse, og planen ble lagt til side – inntil den dukket opp igjen tre år senere, nå med en annen og yngre helt i hovedrollen, Peter Wessel Tordenskiold.

LES OGSÅ: Hvor frekkhet fødes og sjelen forderves

«Vort Folk har troligen bevart sin historiske Sands fra gamle Dage af, men den er dog neppe udviklet nok til at omfatte Sagaens gamle Helte og store Konger med den samme Interesse, som den skjænker den yngre, om end i Sammenligning med nogle af hine maaske mindre betydningsfulle Helt,» skrev Mosling. Uttrykt på en enklere måte trodde han at folk heller ville hedre en helt fra nyere historie, og fra nå satset avisen fullt og helt på Tordenskiold.

Ideen var imidlertid neppe avisens egen. Utgiveren av den lille avisen Trondhjems-Posten, Georg Petersen, hadde allerede kontaktet billedhuggeren Herman Vilhelm Bissen, som arbeidet med en Tordenskiold-statue i København, med spørsmål om en kopi. Statuen var en privat bestilling fra den danske grosserer Rudolph Puggaard, og var modellert høsten 1862. Så skapte Adresseavisen blest om saken og satte i gang sin kampanje for å få statuen realisert. Riktignok tok det tid, men Trondheim fikk sin Tordenskiold-statue to år før København, der den ble reist først i 1878.

LES OGSÅ: Fra damplokomotiv til «katholsk propaganda»

Avdukningen 28. oktober 1876 ble foretatt av den norske statsminister i Stockholm, Ole Richter fra Inderøy, en av datidens trønderske helter. Ifølge avisen hørtes hurra-ropene «endnu førTaleren havde sluttet, Dækket faldt, og det ædle Kunstverk traadte frem.»

Statuen flyttes

I 1930 gikk formannskapet inn for å flytte Tordenskiold til Skansen, noe Adresseavisen var skeptisk til. Redaktør Harald Torp mente at den var for liten til å stå der, den ville helt «forsvinne i landskapet». Det ble med tanken den gang, men i 1948 hadde også Torp fått sansen for Tordenskiold på Skansen, men da som en ny statue, like stor som Axel Enders Tordenskiold-statue fra 1901 i Oslo.

LES OGSÅ: Mye nytt fra vestfronten

I stedet ble Tordenskiold fordrevet av en ny musikk paviljong til motsatt side av Vår Frue kirke, en manøver Adresseavisen ikke var delaktig i. Derimot engasjerte avisen seg med jevne mellomrom for å få sjøheltens sarkofag hjem fra København. Ifølge et stort nyhetsoppslag våren 1977 lyktes denne kampanjen også til slutt. I all hemmelighet var sarkofagen brakt til Trondheim med en dansk torpedobåt – natten til 1. april. Det var nesten ikke til å tro, og sant var det da heller ikke.

I dag: Peter Wessel Tordenskiold på kirkebakken utenfor Vår Frue kirke, der han har stått siden 1952. Foto: Per Christiansen