«How like an angel» er tittelen på forestillingen som fremføres de tre siste dagene under festivalen, 4, 5 og 6. august.

- Dette er en spektakulær forestilling som vi har jobbet lenge med å få til Trondheim. Den kombinerer flere kunstneriske uttrykk som til sammen utgjør en hyllest til katedralens skjønnhet, sier Jens Storli, programsjef for Olavsfestdagene.

Bak forestillingen står nysirkuskompaniet Cirka fra Brisbane, Australia og det engelske vokalensemblet I Fagiolini. Cirka har eksistert siden 2004 og har gjort ulike produksjoner verden over. For tiden jobber de med en produksjon i Berlin som vises gjennom hele vinteren.

I Fagiolini har spesialisert seg på renessanse- og samtidsmusikk, og har siden starten i 1986 opparbeidet seg et solid internasjonalt rykte. De har vunnet en rekke priser og har så langt gitt ut 19 plater og flere dvd-er.

Intimt i stort format

- Hvert år har vi en ambisjon om å ha forestillinger som blir lagt merke til internasjonalt. Det lyktes vi med med «Veil of the temple», som trakk publikum fra hele Europa, Australia og USA, og det tror jeg vi greier med denne. «How like an angel» spilles sjelden, og har aldri vært vist i Skandinavia. Den ble spilt 22 ganger i England i 2012 og da var alle forestillingene utsolgte, sier Storli.

«How like an angel» ble i utgangspunktet designet til tre engelske katedraler som i uttrykk er svært lik Nidarosdomen, ifølge Storli. Programsjefen er derfor trygg på at forestillingen vil fungere godt også i Trondheim.

Forestillingen vil finne sted i vestskipet i Nidarosdomen, med en scene på hver side av kirkerommet. Publikum vil stå midt imellom, praktisk talt i sentrum av begivenhetene.

- Vi har bevisst begrenset kapasiteten slik at alle som kommer inn skal få den samme opplevelsen. Vi legger ut rundt 450 billetter. Så selv om dette er stort i format, vil det være en veldig intim forestilling, sier Storli.

«En himmelsk olympiade»

Forestillingen har fått glimrende kritikker i storaviser som The Times, The Guardian, Telegraph og The Wall Street Journal. The New York Times beskriver forestillingen som «forbløffende» og «et fantastisk samarbeid» som «i en himmelsk olympiade».

Storli mener forestillingens mange dimensjoner gjør den som skapt for Olavsfestdagene.

- Den setter katedralen i sentrum og bruker ulike kunstuttrykk. Til sammen blir det noe vi aldri før har opplevd i Trondheim. Vi jobber for å skape unike opplevelser, og dette er det ypperste av kvalitet innen sang og akrobatikk. Jeg vet det er mange som angrer på at de ikke fikk med seg «Veil of the temple». «How like an Angel» er også en slik type forestilling som vårt publikum får oppleve til sommeren og aldri mer.

«Veil of the temple» fikk terningkast fem fra vår anmelder, som kalte den åndelig og musikalsk pilegrimsvandring.

- Det har vært akrobatikk og dans i kirkerommet tidligere, men ikke i dette omfanget eller med dette ambisjonsnivået.

Knutepunktsvar i desember

I forslaget til statsbudsjett ønsker regjeringen å vrake knutepunktordningen for festivaler. Dermed fjernes Olavsfestdagene og flere andre festivaler fra fast post på statsbudsjettet og legges under Norsk kulturfond. Der må de søke om søke om støtte på linje med alle andre festivaler.

Det er ventet at kulturkomiteen på Stortinget skal komme med sin innstilling til forslaget torsdag denne uka. Endelig vedtak er ventet i midten av desember.

Billettene til «How like an angel» legges ut for salg fredag.

Bak forestillingen står nysirkuskompaniet Cirka fra Brisbane, Australia og det engelske vokalensemblet I Fagiolini. Foto: CHRIS TAYLOR
Cirka har eksistert siden 2004 og har gjort ulike produksjoner verden over. Foto: CHRIS TAYLOR
«How like an angel» ble i utgangspunktet designet til tre engelske katedraler som i uttrykk er svært lik Nidarosdomen, ifølge Storli. Foto: CHRIS TAYLOR
Forestillingen vil finne sted i vestskipet i Nidarosdomen, med en scene på hver side av kirkerommet. Foto: CHRIS TAYLOR
Forestillingen har fått glimrende kritikker i storaviser som The Times, The Guardian, Telegraph og The Wall Street Journal. Foto: CHRIS TAYLOR