– Henrik Ibsen dro til Italia for å skrive sine største verk. Vi tok en spansk en.

Det forteller Mads Bones, Kyrre Havdal og Olve Løseth, som har dratt til Spania for å skrive spel.

«Slaget på Testiklestad» er tittelen på spelet som skal settes opp på Sverresborg Folkemuseum i august. Det er gjengen bak fjorårets store publikumssuksess på Trøndelag Teater, «Nøtteknekkeren», som nå har tatt turen til Spania for å få ro og fred til å skrive i solfylte omgivelser. Spelet er helt i støpeskjeen, men skal ende opp med å bli en ellevill spelparodi.

Spel overalt

– Det finnes jo et spel på hver eneste knaus i Trøndelag. Har man mistanke om at det har vært en konge på besøk et sted, så blir det et spel. Vi ser for oss en musikalkomedie i spels form. Det skal være blott til lyst, og fylt av kjærlighet til sjangeren skal vi herje og raljere over det som får oss til å strømme til utendørsarenaer rundt omkring i landet, forteller Bones.

Mens de fleste spel er basert på en historisk hendelse, er «Slaget på Testiklestad» basert på summen av de fleste. Handlingen er lagt til «gamle dager» og med selveste Herre Kong Sverre i hovedrollen vil fleip og fakta gå hånd i hånd. Hvem som skal spille kongen er foreløpig en rikshemmelighet.

Ellevill humor

– Vi kunne ha laget et tradisjonelt historisk spel, men ville kanskje ikke ha vært de rette til å gjøre det. Men vi er de rette til å lage en heidundrende komedie, litt mer som «Monty Python og Ridderne av det runde bord». Trondheim har så få sommershow, men vi hadde ikke lyst til å lage en revy. I en spelparodi kan man si noe om Norge og samfunnet vi lever i nå, i tillegg til å ha med masse humor, sier Bones, som jobber utendørs i varmen i Spania og har blitt solbrent i pannen.

– Den eneste ulempen er å finne nok skygge slik at vi ser pc-skjermen tydelig. Det kryr av nordmenn her som ser ut som de har opplevd vikingtida alle sammen. Og vi håper å komme over en skikkelig vikingpub der vi kan intervjue folk om hva som rører seg her og hva de er opptatt av.

Ut for å hente inspirasjon

Da de jobbet med å skrive «Nøtteknekkeren» dro gjengen til kulturhovedsteder som London og Berlin for å få skrivero.

– Denne gangen tok vi turen til den litt mindre anerkjente kulturbyen Torreveija, flirer Bones.

– I et selvpålagt eksil kan vi jobbe både fritt og uforstyrra, men selv da er det ingen selvfølge at den gode ideen kommer i kontortida. Det kan like gjerne være rundt middagsbordet man roper eureka. På flyturen nedover kom for eksempel ideen til en ny sang. Og i løpet av natta hadde vi gjort ferdig «Han kom til gards med ræva først». Den handler om en setefødsel og kan lett bli årets sensommerhit, forteller gjengen.

Ti profesjonelle skuespillere er med i spelet, og det legges opp til en massemønstring av skuespillere, statister, korps og et band.

Stor spelentusiasme

– Vi slår virkelig på stortromma med dette prosjektet og har møtt stor velvillighet overalt, både fra kulturlivet, næringslivet og Sverresborg folkemuseum. Vi tror dette blir årets latterbombe.

I alt ti forestillinger fra 7. til 12. august er planlagt i første omgang. Dramaet vil utspille seg i omgivelsene rundt Oppdalstunet med Sverresborgruinene som bakteppe.

– Det er første gang det settes opp et nyskrevet spel på Sverresborg folkemuseum. Tidligere har vi hatt ulike tablåer i forbindelse med Borgdagene, og vi har arrangert konserter her, men aldri et stort spel, sier Cicilie Aspen som er avdelingsleder ved Sverresborg Folkemuseum.

– Vi har vært i dialog med Bones, Havdal og Løseth i ett års tid nå for å få til dette. Initiativet kom fra dem, de ønsket seg til Sverresborg, sier Aspen.

– Stedet roper jo etter et spel, supplerer Bones.

– Det er som om noen står på borgen og roper hallo, kan ikke noen gjøre noe her, lage et spel for eksempel?

Trioen hadde stor suksess med «Nøtteknekkeren» på Trøndelag Teater i fjor. Sommerens spel har fått tittelen «Spelet på Testiklestad». Foto: Terje Aspdahl/Vikingposten