- Jeg gruer meg ikke til noe, men er spent på hvordan det blir å dø, innrømmer Gunnhild Sundli. Til høsten bekler hun en av de store rollene i norsk dramatikk; Hedvig Ekdal i Henrik Ibsens «Vildanden» på Trøndelag teater.- Jeg er veldig glad, smigret og ydmyk over å bli spurt. En rolle alle jenter ønsker å spille - den henger høyt, konstaterer Sundli. - Har det vært en drøm for deg også? - Egentlig ikke. Jeg har ikke rukket å tenke så langt at rollen har vært aktuell for meg.

Gleder seg til å grave

For selv om Sundli har hatt det travelt på flere scener etter at hun sluttet i Gåte, er dette den første rollen hvor hun må stole fullt og helt på skuespillertalentet, uten å ha sangen å støtte seg på. - Selv om jeg tror rollen vil kle meg, og jeg tror jeg har noe å tilføre den, ble jeg litt overrasket. Jeg er beæret over at de tør bruke meg i en rolle som ikke innebærer sang, for det er jo det jeg først og fremst har kunnet. At Hedvig ble min første rolle uten - det er stort for meg. - Føler du deg trygg på at du er klar for rollen? - Ja. Jeg er klar for utfordringen og vil gå grundig inn for det. Jeg har tro på meg selv som skuespiller, hvis ikke hadde jeg ikke drevet med dette. Men jeg har jo ikke ti års erfaring og tre års skolegang, minner hun selv om. Før hun forklarer hvorfor hun ser frem til høstens utfordinger.- Jeg gleder meg til bryne meg på alle lagene, gjøre noe dypt. Jeg elsker å tolke mennesketyper. Da må man grave i seg selv. Blotte følelser. Det liker jeg. Å røre ved noe i meg selv og publikum.Hun vil ikke si for mye om sin tolkning av Hedvig foreløpig, prøvene begynner ikke før i august.- Men hun er ung, god og naiv. Hun har ungjenta i seg, som i hvert fall jeg kjenner meg igjen i, og blir et offer for de voksnes feil og tabber, forklarer Sundli.

- Det man kaller talent

- Min kunstneriske vurdering er at hun er som skapt for å spille Hedvig, sier teatersjef Otto Homlung. - Jeg har sett henne i «Korsvikaspelet» og «Raud vinter», i tillegg til at hun spiller i «Taube» hos oss nå. Hun har en scenepersonlighet som er veldig sterk - det man kaller talent. Hun er ung og blank - samtidig som hun har erfaring gjennom Gåte. Hun har vært i krigen før, til tross for at hun bare er 21 år, sier Homlung. Den tidligere Gåte-vokalisten avbrøt i fjor høst opptaksprøvene til Teaterhøgskolen for å delta i Trøndelag Teaters «Taube». Nå ser det ut til at hun klarer seg fint uten. Homlung er nemlig ikke i tvil om at Sundli er rede for oppgaven.

Store forventninger

- Det er en ekstrem sympatirolle, som krever en autentisitet hun i høyeste grad har. Det skal mye til å ødelegge rollen totalt, og det gjør hun helt sikkert ikke.- Du var aldri i tvil? - Ikke et sekund, utbryter Homlung, og avviser enhver spekulasjon om at han har plukket et kjent og kjært fjes for å trekke publikum til stykket.- Absolutt ikke. Hun har ett års engasjement hos oss og er en del av ensemblet her. Hun skal være med på flere ting, og jeg har store forventninger til henne, erklærer Homlung.Teatersjefen er ikke den eneste som har tro på Gunnhild Sundlis skuespilleregenskaper. - Hun skal virkelig få noe å bryne seg på som skuespiller på en scene, det er mange lag hun skal igjennom, sier regissør Anne-Karen Hytten. - Men etter å ha sett henne i Taube var det ikke vanskelig å stille seg bak teatersjefens forslag. Betagende, mener Hytten.  «Vildanden» har première på Gamle Scene 27. oktober