For 13. gang skal Adresseavisen og NRK Trøndelag kåre Årets trønder. For tredje år på rad skal det også deles ut pris til Årets hverdagshelt.

Nå kan du nominere hvem du mener fortjener de to hedersprisene i 2022!

– Å være med å lete fram årets trønder og hverdagshelt er et av de aller artigste oppdragene i jobbåret. Det er superstas å få lov å se på supre trøndere med det blikket, sier juryleder Bjørn Tore Grøtte.

Avhengig av at folk nominerer

I fjor var det kommuneoverlege Tove Røsstad som vant prisen for Årets trønder 2021.

– Prisen for Årets trønder skal gå til en person som har utmerket seg utover det vanlige. Årets trønder må ha markert seg positivt, og må gjerne ha bidratt til å sette Trøndelag på kartet nasjonalt. Det kan være en ener, et forbilde eller en inspirator som offentligheten kjenner godt til, sier sjefredaktør i Adresseavisen, Kirsti Husby.

Årets jury består av juryleder Bjørn Tore Grøtte fra NRK, Berit Evjen, Karianne Tung, Hans Vang, Birgit Skarstein og Erlend Hansen Juvik fra Adressa.

– Juryen er bredt sammensatt av folk som ser fylket vårt fra ulike vinkler. Og til sammen bør vi ha en god oversikt – og det er stor fare for at det blir skikkelig debatt. Det er bra! Men vi er avhengig av at folk er flinke til å nominere og skrive gode begrunnelser, sier juryleder Bjørn Tore Grøtte.

I fjor var det kommuneoverlege Tove Røsstad som vant prisen Årets trønder. Foto: Rune Petter Ness

– Et bankende hjerte

Når det gjelder kriteriene for å bli Årets hverdagshelt, sier Husby følgende:

– Den som blir kåret til Årets hverdagshelt skal være en person som har markert seg gjennom en helt uegennyttig innsats. Årets hverdagshelt skal være et menneske som har gjort noe langt utover det man kan forvente for andre, enten i kraft av å være et medmenneske eller kanskje noen som har fått til noe av stor betydning i sitt lokalmiljø.

Det var rektor Knut Johan Monkan som stakk av med prisen «Årets hverdagshelt» i 2021.

– Det varierer litt fra år til år når det kommer til hva jeg personlig har landa på som viktig i juryarbeidet. Men uansett så handler det om at kandidatene er spesielle innafor sitt felt, og på et eller annet vis har gjort noe utenom det som forventes. En fellesnevner er nok et bankende hjerte, sier juryleder Grøtte.

Håper på stort engasjement

Husby sier at det er et privilegium å få være med på å løfte frem folk som gjør en forskjell i Trøndelag, og at hun er spent på hvilke navn leserne foreslår i år:

– Det er så mange som fortjener å bli sett. I en verden med mange dystre nyheter for tida er det kanskje viktigere enn noen gang at vi løfter frem de som på en eller annen måte gjør en positiv forskjell. Jeg håper på stort engasjement fra leserne og mange gode kandidater til begge hedersprisene.

Knut Johan Monkan ble kåret til årets hverdagshelt i 2021 Foto: Karianne Breivik Eldnes / NRK

Dette er alle de tidligere vinnerne av Årets trønder:

2021: Tove Røsstad

2020: Victor Sotberg

2019: Astrid Smeplass

2018: Marit Bjørgen

2017: Christian Berge

2016: Birgit Skarstein

2015: Kåre Ingebrigtsen

2014: May-Britt og Edvard Moser

2013: Erlend Johannesen

2012: Alf-Egil Bogen og Vegard Wollan

2011: Arne Okkenhaug

2010: Tare Teksum og Siv Toverød