Disse studentene vil ut av Norge. - Jobb i Brussel eller Strasbourg hadde ikke vært dumt, mener Ulf Jacobsen (26). Han er andreårsstudent på Europastudier ved Universitetet i Bergen (UiB), og har allerede vært et halvt år på utveksling ved et universitet i Krakow i Polen.- Studerer du Europa, kan du ikke bare sitte på lesesalen i Bergen og lese om verden. Du må komme deg ut, mener Ulf.  Kinderegg. Øystein Holm-Haagensen (21) har visst siden han var 14-15 år at han skulle studere politikk. Etter bachelorgraden vil han utenlands, enten for å studere videre eller jobbe. Askerbøringen ville ikke ha studentlivet sitt i hovedstaden, og valgte Bergen sist høst da han leste om bachelorprogrammet i Europa-studier.Studiet er nesten som en kindereggløsning, mener studentene: - Vi får tre fag i én pakke: både politikk, språk og historie, sier Dorte Grønnevet (21). Ifølge Studmag-undersøkelsen er europastudentene blant de mest fornøyde med den faglige og pedagogiske kvaliteten på sitt fag. De er også klare på at de vil anbefale studiet til andre. Historie, sammenlignende politikk, fransk, tysk, russisk, engelsk og italiensk samarbeider om europastudier. Først får studentene en generell innføring i europeiske kulturer, språk og historie, fra antikken og frem til i dag. Størst vekt blir lagt på tiden etter 1945. Så kan de spesialisere seg i et språk, i historie eller politikk. Spesialisering. Etter bachelorstudiet kan de gå videre på masterprogram i faget de vil fordype seg i. UiB vil at studentene skal reise utenlands for en periode. - Vi oppfordrer dem til å ta et studieopphold utenlands, og legger til rette for det, sier studiekoordinator Elisa Kolle.UiB samarbeider med Jagiellonian University i Krakow. Studentene kan også på egen hånd reise på andre utvekslingsprogram, til for eksempel Italia, Portugal, Tsjekkia eller Spania.Rundt 50 studenter blir tatt opp hvert år, men Europastudier er så nytt at første kull ennå ikke er ferdig og har kommet seg videre i studiene eller i jobb. Flere valg. - Yrkesmulighetene vil variere etter hvilken fordypning studentene har og hvilken mastergrad de tar etterpå. Men internasjonale organisasjoner, medier og næringsliv kan være aktuelle veier, sier studiekoordinator Elisa Kolle.Ett minus med faget er at det er litt for bredt anlagt, mener Øystein. - Ulempen er at kunnskapen til tider kan bli litt overfladisk. Vi vet litt om mye, og kan konversere greit om mange problemstillinger. Men vi kan ikke tingene, sier han. De to andre beroliger, og mener det blir bedre etter hvert, med mer struktur, flere forelesninger og mer fordypning.

UT, UT, UT: Lysten til å komme seg ut i verden er felles for mange av studentene på Europa- studier, også Dorte Grønnevet (21, f.v.), Øystein Holm-Haagensen (21) og Ulf Jacobsen (26). Foto: ØRJAN DEISZ
Opptakskrav: Generell studiekompetanse. Varighet: 3-årig bachelor. Poenggrense vanlig: UiB: 48,6. UiO: 53,8. Poenggrense primærvitnemål: UiB: 48,7. UiO: 49,8.