– Det er vi som har den originale trønderrockbesetningen, med trekkspill, fele og fuzzgitar, sier Magne Almås.

– I hvert fall hvis vi skal tenke litt sånn 70-talls Prudence og Vømmøl. Vi begynte som et folkemusikk/Vømmøl-band, og så bygde vi på med trommer. Særpreget vårt er melodiføringen i fela, og den er fortsatt med oss.

Låtskriver Magne Almås er det eneste medlemmet som har vært med helt siden Sie Gubba ble dannet på en trekkspillfestival i Tydal i 1995. Kjernen i dagens besetning har vært med de siste ti årene.

Når de i disse dager feirer 20-årsjubileum som band, markeres det på flere vis. Sist helg hadde de jubileumskonsert i hjembygda Ålen med gjester som Chand Torsvik og Hans Bollandsås. Fredag spiller de på Rockefeller i Oslo, med Terje Tysland som gjest, og mandag gir de ut «Live – 20 år». Deres tiende album så langt.

– Den ble spilt inn på Tydalsfestivalen i fjor sommer. Det er en slags «best of» fra de tre siste platene. Samtidig har vi laget en ny låt, «Ta mæ med», som er med på plata. Som en gest til fansen følger det også med en dvd fra konserten, sier Almås.

Markedet har forandret seg

I motsetning til mange andre, selger Sie Gubba fortsatt en god del cd-er. På bensinstasjoner og i matvarebutikker, men mest på konsertene.

– Vi får nye fans hele tiden. De som var 25 for 20 år siden, er snart 50 og har barn som liker oss. Vi er folkelige, snille gutter som synger på trøndersk om vanlige ting. Derfor kjøper folk platene våre. Det er et marked ennå, men man må stå på litt.

Penger fra strømmekanaler som Spotify og Wimp er det heller lite av.

– Det blir ikke mange bensintankene av det, nei. Skal du tjene mange penger på plater må du være på størrelse med AC/DC. For oss er cd-en promo for å få komme oss ut og spille, sier Almås, som allerede har en nokså tettpakket sommer i vente.

– Vi starter sommerturneen i mai, og holder på ut året. Det er ikke mye som er offentliggjort ennå, men vi skal spille på flere festivaler og dager, gjerne langhelger. Markedet har forandret seg, og det er stadig mer som skjer om sommeren. Da er det bare å kjøre på.

Allsang i Bergen

Almås sier man må være ganske sta og egoistisk for å holde ut så lenge som de har gjort.

– Det er resultat av hard jobbing og at folk vil ha melodiene våre. Vi opplever allsang enten vi spiller i Bergen, Trondheim eller Seljord, og det er denne feedbacken som gjør at vi holder på. Og det at folk fortsatt ringer og vil booke oss, sier han.

– Hvilke råd kan du gi unge musikere som er i startgropa?

– Lag egne låter, og skap din egen stil og ditt eget særpreg. Stol på egne avgjørelser, og spill flest mulig konserter. Alternativt kan man melde seg på «Idol» og bli nummer 28, men da blir du fort glemt. Jeg tror på det lange løpet, sier Almås.

– Blir det 20 nye år?

– Vi kjører på, vi. Rolling Stones holder på ennå, og Åge skal til Royal Albert Hall. Vi har bare så vidt begynt.