- Tanken med å legge Ramaskrik til Oppdal var at dette er en liten plass med mye natur og høstmørke. Stedet er som skap for en skrekkfilmfestival, sier festivalsjef Morten Haagensen.

Ramaskrik er inne i sitt femte år og igjen skal Oppdal ta imot kinogjengere som elsker horror, spenning, blod og gåsehud.

I fjor opplevde Ramaskrik en publikumsøkning på 25 % fra året før. Les mer om suksessen her.

Film, fjell og stemning

- Det blir fire dager med skrekkfilmer i alle mulige former og farger. Det som preger festivalen i år er det store innrykket av internasjonale og nasjonale filmskapere, i tillegg til en helt spesiell visning av «Villmark 2», forteller Haagensen.

Selv om filmprogrammet er det viktigste, synes festivalsjefen det er stas å kunne gi publikum noen opplevelser ved siden av filmvisning.

- Oppdal får mange tilreisende under festivalen, og vi synes det artig å ta imot folk som er glade i skrekkfilm og la dem møte filmskapere. Våre internasjonale gjester synes ofte det er eksotisk å komme til Norge. Mens større filmfestivaler kan lokke med 100 000 publikummere, selger vi inn fjell og stemning, sier Haagensen.

Internasjonale navn

Torsdag åpner festivalen med filmen «Shut in», og fra Los Angeles kommer regissøren Adam Schindler og produsenten Erik Olsen.

- Begge har norske aner og de syntes det var kjempeartig å bli invitert til Norge, sier Haagensen.

Schindler har blant annet jobbet på filmer som «Kill Bill 2» og tv-serier som «Desperate Houseviwes». Thrilleren «Shut in» er hans debutfilm som regissør. Olsen har produsert horrorfilmene «House of Wax», «The Reaping» og «Orphan».

Fra Australia kommer regissør Ursula Dabrowski og hovedrolleinnehaver Sarah Jeavonsw for å vise filmen «Inner Demon», film nummer to i Dabrowskys Demon-trilogi. Mens den britiske regissøren Corin Hardy tar meg seg sin regi-debut, horrorfilmen «The Hallow» til Oppdal.

Visning i villmarka

Lørdag kveld blir «Villmark 2» vist ute i skogen. Filmen hadde premiere 9. oktober, og både regissør Pål Øie, produsent Einar Loftesnes og hovedrolleinnehaver Ellen Dorrit Pedersen vil være til stede når den etterlengtede oppfølgeren skal vises i svært passende omgivelser.

- Det vil være mørkt og det eneste lyset vil komme fra pæra i videomaskina. Lerretet spenner vi opp mellom trærne. Utekino er veldig stemningsskapende, det setter en ekstra spiss på det hele, sier Haagensen.

Også i 2013 besøkte aktører fra filmen Ramaskrik, den gang for å fortelle om innspillingsprosessen.

- Det er artig at vi har fulgt filmen fra start til mål. Å vise filmen utendørs blir kjempestas, jeg håper bare temperaturen blir grei og at det blir lite vind, sier festivalsjefen.

Trønderske filmer

Blant de 23 filmene som skal vises under årets skrekkfilmfestival, finner vi langfilmen «Grendel», skapt av unge, nordtrønderske filmskapere. Hele ti personer kommer for å representere og snakke om filmen som er spilt inn i Levanger.

På programmet står også flere trønderske kortfilmer som «Pakkeraseri» (Regi: Ida Eldøen), «Noe som skjedde på veien» (Regi: Robert Adams og Vidar T. Aune), «Fjernlys» (Regi: Erlend Ose og Mathilde Dokka Sveen) og den mye omtalte musikkvideoen til trondheimsbandet The Fjords, «All In» (Regi: Øystein Moe og Line Klungseth Johansen).

I tillegg vil det trondheimsbaserte filmselskapet Klipp & Lim for første gang vise traileren til sin dukkefilm i noirsjangeren som har fått navnet «Disappearing Darling».

Ramaskrik arrangeres i Oppdal fra torsdag til søndag.

Regissør Pål Øie tar med seg produsent Einar Loftesnes og hovedrolleinnehaver Ellen Dorrit Pedersen fra filmen Villmark 2 når han besøker skrekkfilmfestivalen Ramaskrik denne helga Foto: POUL IVERSEN