Familietid: Jan Garbarek på morens hjemgård i Rennebu sammen med mor Kari og far Czeslaw i 1948. Bildet er hentet fra Rolf Erik Jordets artikkel i Rennebu historielag og Innset historielags årsskrift fra 2014. Foto: Privat

Jazzlegendens far kom til Norge under krigen og fant kjærligheten i Orkdal.

Czeslaw Garbarek var fange under tysk regime og hadde vært på tvangsarbeid i Nordland før han havnet på Svorkmo i Orkdal mot slutten av krigen.

«Han der ska bli mann min»

Rennebujenta Kari Nordbø, den gang ung gymnasiast på Follo, sto utenfor gjerdet ved fangeleiren den våren. Hun «pekte på en av fangene, en høgreist flott mann, hvis det da er lov å kalle et menneske skrapet for all overflødig kjøtt og flesk for en flott mann. Mens ho pekte sa ho: «Han der ska bli mann min»», skriver lokalhistoriker Rolf Erik Jordet i Rennebu historielag og Innset historielags årsskrift fra 2014.

I artikkelen «Garbarekfamilien» forteller Jordet om hvordan jenta fra Grindal i Rennebu og polakken fant sammen fredsvåren.

Ikke A4

Czeslaw Garbarek var åpenbart en begavet mann og hadde i løpet av krigsårene lært seg flytende norsk, i tillegg til at han behersket russisk, engelsk, tysk, fransk og selvfølgelig sitt eget morsmål. Jordet skriver at en stor tilhørerskare hørte på Garbarek da han talte på Svorkmo på frigjøringsdagen. Han gjorde det samme noen dager senere, 17. mai, på Orkanger.

Kari og Czeslaw ble et par og giftet seg 10. januar 1946 i en enkel seremoni, uten å varsle familiene. Karis foreldre skal ha blitt litt skuffet over den hemmelige bryllupsfesten, de hadde sett for seg et vanlig, stort bondebryllup. «Men Kari og Cseslaw var ikke A4-mennesker. De gikk utenom faste tradisjonelle stier og gjorde ting på sin måte», skriver Jordet i den grundige artikkelen. Jan Garbarek ble født i mars 1947.

«Brok» og «hosso»

Familien flyttet til Oslo hvor ekteparet med tiden fikk jobber ved Universitetet i Oslo. Men barndommens somre tilbrakte unge Jan Garbarek stort sett blant slektninger på gården «Håmmårå» i Rennebu.

– Mitt første språk var trøndersk, og da vi kom til Oslo, ble de andre lekekameratene mine påvirket, og snakket om «brok» (bukse) og «hosso» (sokker). Men det varte ikke så lenge før jeg ble ren oslogutt, fortalte han i et intervju med Adresseavisen i april.

Faren døde i 2004, mens moren døde i 2008. I intervjuet fortalte også jazzartisten at han hver sommer prøver å legge inn et besøk hos søskenbarn og eldre tanter og onkler som bor i Rennebu og Orkdal. Og trønderslekta stiller gjerne på konsert når han kommer til Midt-Norge.

Jan Garbarek Group er en av hovedattraksjonene under Jazzfest og spiller i Clarion-hotellet på Brattøra fredag 8. mai klokken 21.

Arbeidskortet til Czeslaw Garbarek. Bildet er hentet fra Rolf Erik Jordets artikkel i Rennebu historielag og Innset historielags årsskrift fra 2014. Foto: Privat