Sommerens utstilling på Galleri Fenka har fått tittelen «Trondheims store», og har foruten Eling Reitan, Håkon Bleken, Sverre Koren Bjertnæs og Christer Glein på plakaten.

- Vi er svært fornøyd med at vi kan ha alle disse fire kunstnerne sammen i galleriet. Hele Galleri Fenka fylles av oljemalerier, akvareller, skulpturer og trykk fra de fire Trondheimskunstnerne, som har fått stor nasjonal og internasjonal anerkjennelse. Dette er en unik utstilling som viser bredden og kvaliteten i trøndersk kunst, sier gallerieier Elisabeth Ben Riala.

Les også: Alle fikk en bit av Pushwagner

Markant galleri

Elling Reitan møtte publikum og fortalte om kunsten.

- Det er veldig interessant og artig å få komme hit. Jeg har vært her et par ganger før, og var med fra starten. Jeg blir mer og mer imponert over gallerieierne Elisabeth og Mustafa. De har jobbet seg frem, og bygd opp et av de mest markante galleriene i Trøndelag. De markerer seg dessuten utenfor Trøndelags grenser også. De har gjort en kjempejobb. Mange kjører fra Trondheim for å gå på utstillingen her.

Elling Reitan stilte med flere nye arbeider på utstillingen Trondheims store på Fenka.

Det er tre år siden Reitan forrige gang stilte ut sine arbeider på Galleri Fenka. Den gangen sammen med Odd Nerdrum.

- Jeg har med meg en del nye uttrykk som jeg holder på å teste ut, men uttrykket er fortsatt typisk meg, med friske farger. De nyeste bildene er litt sånn roet ned, ikke abstrakt, men en blanding.

Les også: - Medmenneskelige relasjoner står i sentrum i min kunst

- Evner å se ting vi andre ikke ser

Filmskaper og kunstkjenner Sverre Krüger fabulerte over hva kunsten egentlig er og hva den kan tilføre folk flest under åpningen av årets sommerutstilling.

Elling Reitan liker sterke kvinner og dette maleriet handler om vær, klima og forurensing.

- Hva er det med disse kunstnerne, hvor kommer de fra, hvordan lever de og hva gjør de. Det er noe ekstra med dem. De er som folk flest, de lever sine liv som best de kan, men så er det slik at de har evner til å se ting, som vi andre ikke ser, og til å gi det de ser et uttrykk. Og da blir det spennende, sa Krüger, og fortsatte:

- I ei tid som er både konform og standardisert på alle vis, så er det disse slår til med noe vi ikke har sett før og som får oss til å tenke på nytt igjen. Det vi møter er rett og slett meddelsen de har, altså kunsten. Fra tidenes morgen har mennesket vært opptatt av kunst, av billedutsmykninger, vi ser det i helleristninger, vi ser det i middelalderkirker, vi ser det på moderne arenaer, og så sies det at kunst er bra for mennesket, sa Krüger, før han erklærte årets sommerutstilling på Fenka for åpnet.

Les også: Kunsten å krangle

Spesielle opplevelser

Fenka har etter hvert blitt et galleri kunstnere ikke kan si nei til. I fjor hadde galleriet stor suksess med Pushwagner, og solgte bilder i bøtter og spann. I år kan det bli like folksomt i det gamle fengselet.

- Vi ønsker å gi publikum spesielle opplevelser. Sommerutstillingen på Galleri Fenka skal være en fest for alle som liker kunst eller kommer til å like kunst, sier Elisabeth Ben Riala.