I det første artistslippet til høstens Pstereo-festival er det et navn som er ekstra spennende for trønderske punk-entusiaster. Da punken tok London i 1977 sto Stein Groven med begge beina plantet midt i begivenhetenes sentrum. Under navnet Casino Steel, en av gutta i The Boys. Siste helga i august er de tilbake i Trondheim.

30 år siden sist

- Det er show det, altså. Jeg har spilt mye i Trondheim, men ikke med The Boys, det er tretti år siden. Resten av gutta gleder seg de også. Vi skal bo på samme hotell som vi gjorde sist. Da bodde vi på Phoenix, og det var 17. mai-opptøyer i byen. De var jo helt sjokkerte. Det var brannvesen og knuste ruter, fullstendig kaos. De har spurt om det bli likæns nå - jeg har svart at det alltid er sånn når det er engelske band i byen! Steels første band i London var Hollywood Brats, men de kom, som han sier det selv, ingen vei.- Dermed ble det The Boys, i syttifem-syttiseks. Det var oss og noen få andre band som startet den såkalte punkbølgen i London. Vi var så lei av alle flinkisene på den tiden. Genesis og slikt. Vi ville tilbake til garasjerocken. Det var ingen som fikk til å spille det der vanskelige tullet de andre drev med, det hadde ingenting med rocken å gjøre. Vi var tilbake på tre grep og full fres. Men det som skilte oss fra de andre, var at vi var inspirert av Beatles og Stones, med sterke refrenger. Det har jo stått seg i ettertid, de spiller jo inn coverversjoner over hele verden.

Lett å si ja

The Boys spiller et par konserter i året, etter at de gjorde comeback i 1999.- Det begynte med at vi dro på turné i Japan. Da hadde vi hatt en pause på 18 år, og trodde vi skulle spille på småklubber for nostalgiske femtiåringer. Men nitti prosent av publikum var tenåringer, «Hva er det som foregår?», tenkte vi. Så har vi spilt noen jobber, og det har vært utsolgt hver gang. Det er show, det.

Torvet er stort nok

- Var det lett å si ja til å spille i Trondheim? - Ja, det var lenge siden vi hadde spilt i Skandinavia. Også ringte han pstereofyren og spurte om vi var interessert. Og det var vi jo. Show, altså. Det er vanskelig å få samlet bandet, så det må være litt størrelse på ting. I og med at vi skal spille på Torvet går det jo an, sier Steel, som egentlig hadde tenkt å forhøre seg om å spille på Øyafestivalen.- Men så ringte han fra Pstereo, og da var det jo greit. Jeg håper bare det låter bra, det vet man jo aldri. Men det går sikkert bra, beroliger han, og forsikrer om at energien er i behold.

Energien holder fortsatt

- Energien er suveren, overraskende nok. Vi trodde jo ikke det i 99. Dette blir en nostalgisk tullegreie, som vi alltids kan prøve i Japan, tenkte vi da. Og så var det jo ok!? Helt topp energi og kjempestemning, sier Steel.- Noe du er spesielt spent på? - Nei, det blir show det der. Eneste jeg er skeptisk til er alle dem jeg kjenner som skal komme og ha gratisbilletter og spandere drinker!

Foto: albert collett