– Jeg kan røpe at det er veldig jevnt i teten, forteller Tonje Nilsen fra Program for matteknologi ved Hist.

Hun sto ikledd en hvit forskerfrakk utenfor et telt med påskriften «Smakslaboratoriet» da Adresseavisen tok turen innom i går.

Det er Klostergården IPA, Austmann Humledugg, og Mærrabætt amerikansk IPA som kjemper om tittelen som Trøndelags beste India pale ale.

De tre finalistene er valgt ut av et fagpanel, men det er folkets dom som avgjør hvilket øl som blir vinneren. Alle som ønsker, kan få sette seg ned i sitt eget lille private avlukke og i tur og orden få smake seg gjennom de tre sortene. Underveis rangerer man hvert enkelt øl via et nettbrett.

Måtte skaffe mer øl

Ølsmakingen er et samarbeid mellom Adresseavisen, Trøndersk matfestival og Program for matteknologi ved Hist. Dette er andre gang disse samarbeider om kåring av de beste trønderske småskalaproduktene. I fjor var det ost som skulle under lupen, i år er det altså øl, noe som har vist seg å være populært. Det ser ut som matfestivalen, med sine smaksprøver og ølsmaking, har lokket folk utendørs til tross for sure dager med ruskevær.

– På forhånd regnet vi med å få rundt 90 besøkende over de tre dagene vi holder på, men bare i går var det 60 personer innom. Vi har måttet be om påfyll av øl fra bryggeriene, sier Nilsen.

– IPA i vinden

– Hvorfor har dere valgt å kåre den beste IPA-en og ikke en annen type øl?

– Det er et stort fokus på og interesse for håndverksøl og spesialøl for tiden. Vi har merket oss at India pale ale er i vinden.

To av smakerne som kommer innom teltet mens vi står der, er Kamelia Parvanova og Fredrik Dahlen Duun.

Parvanova er kanskje den mest effektive ølsmakeren vi møter i smaksteltet. Hun tar en rask slurk av den første ølen, og mer trenger hun ikke smake for å fastslå at det var godkjent. Det neste glasset, derimot:

– Nei, æsj. Det var ikke noe særlig, utbryter hun etter å ha nippet forsiktig til ølen. Hun tar én slurk til av det siste glasset med øl, som hun umiddelbart bedømmer som det beste.

Dahlen Duun må tenke seg litt mer om før han gjør seg opp en mening.

– Det er god dybde i smaken og bra med bitterhet. Jeg tror dette må være min favoritt, sier han om det første glasset med øl. Han vil ikke kalle seg selv for en ølkjenner.

– Men jeg er jo glad i øl, da, sier Dahlen Duun.

Foto: OLE MARTIN WOLD
Foto: OLE MARTIN WOLD
Foto: OLE MARTIN WOLD
Foto: OLE MARTIN WOLD
Foto: OLE MARTIN WOLD