Hvert år utdeler Midtnorsk Jazzsenter, Moldejazz og Sparebank1 SMN et arbeidsstipend på 200000 kroner til en lovende jazzmusiker. Fjorårets stipend, som var det åttende i rekken, gikk til Espen Reinertsen. Reinertsen har studert ved NTNUs jazzlinje og har en mastergrad i improvisasjon fra Norges musikkhøgskole.

Sammen med Trondheim Jazzorkester kvitterer han for prisen med konsert på Moldejazzens åpningsdag, mandag.

Pop fra jazzorkesteret

I 2013 ga Reinertsen ut albumet «Forgaflingspop». Det er disse komposisjonene som danner grunnlaget for konserten i Molde.

–Verket tar utgangspunkt i elementer fra dette albumet, det blir litt popaktig. I neste omgang har jeg selvfølgelig måttet tilpasse musikken slik at den passer til Trondheim Jazzorkester, sier Reinertsen. Han mener prosjektet befinner seg et sted mellom ytterpunktene av hva orkesteret ellers har på repertoaret og forteller at konserten på mandag vil bestå av improviserte sekvenser side om side med tradisjonelle stykker.

–Improvisasjon kan bety så mye, ofte er vi godt forberedt selv om vi improviserer. Men det gir oss et større handlingsrom, en fleksibilitet til å gjøre det beste ut av situasjonen. Vi opererer innenfor en ramme, en felles forståelse av et lydbilde som noen ganger ikke kan beskrives med ord.

Leder an for første gang

Selv om Reinertsen som musiker har vært involvert i Trondheim Jazzorkester flere ganger før, er dette første gang han leder orkesteret.

–I tillegg er dette det største prosjektet jeg noen gang har vært leder for. Jeg merker at det ikke er like mye rom for prøving og feiling her som med mindre prosjekter. Likevel har det vært overraskende komfortabelt å lede Trondheim Jazzorkester. Alle har vært så velvillige, det hjelper veldig.

Sist gang Reinertsen deltok på Moldejazz var i fjor da han sto på scenen sammen med Sidsel Endresen. Det var også da han ble tildelt stipendet, og juryen beskrev Reinertsen som et stort talent og en spennende instrumentalist og komponist.

–Moldejazz er en festival med en helt egen stemning. Den har huset flere legendariske konserter. Det ligger en forventning i luften, som jeg kjenner på at jeg må innfri, sier han.

Tidligere Sparebank1-jazzstipendiater er Kobert (2007-08), Magic Pocket (2008-09), Kim Myhr (2009-10), Stian Westerhus (2010-11), Marius Neset (2011-12), Albatrosh (2012-13) og Kristoffer Lo (2013-14).

Jazzstipendiat Espen Reinertsen (ytterst til høyre) leder an når Trondheim Jazzorkester står på scenen under Moldejazzens åpningsdag. Foto: Richard Sagen, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665