I en undersøkelse som Norfakta har gjort, sier 78 prosent av studentene at de aldri deltar i studentpolitisk virksomhet. Engasjementet ved valg er også labert, kun 14,2 prosent deltok på fjorårets studentvalg ved Universitet i Stavanger (UiS).

På den ene siden er interessemangelen et tegn på at studentene er fornøyd med tilværelsen, men på den andre siden fører apatien til at akademias demokratiske verdigrunnlag blir svekket. Det sier Kjetil Clementsen, tidligere leder for universitetets studentorganisasjon, STOR.

Sløve studenter

Clementsen merket denne apatien under fjorårets rektorvalg ved UiS. Til tross for en grundig informasjonspakke på nettsidene til UiS og mail til alle ved UiS, hadde over halvparten av studentene ikke fått med seg at de kunne være med på å velge universitetets nye rektor. Rektorvalget hadde dessuten vært omtalt både i lokale medier og i studentenes avis, Hugin. Likevel nådde ikke budskapet frem.

STORs nåværende leder, Kristine Skogsrud, ble valgt inn som leder i juni. Både hun og Clementsen har hatt diverse studentverv i til sammen ni år. De kommer med overbevisende argumenter for hvorfor studenter burde engasjere seg mer.

- Det er en investering i fremtiden. Du kan være med på å gjøre viktige endringer på ditt lærested, sier Skogsrud.

- Mange arbeidsgivere er mer interessert i din evne til å lede og organisere et lag enn i karakterene dine. Å ha et verv som tillitsvalgt eller å ha sittet i studentparlamentet tar seg godt ut på CV-en din, hevder Clementsen.

Headhuntet

Selv har han brukt sin erfaring i studentpolitikk videre på bypolitikk, og i dag er han bystyrerepresentant for KrF i Stavanger. Begge er blitt headhuntet av rekrutteringsfirmaer som vil hanke inn studentledere til arbeidslivet.

- Kontaktnettet jeg bygde opp da jeg var leder i STOR, er uunnværlig, mener Kjetil Clementsen.

- Jeg har også fått en større selvsikkerhet. Det å være leder, å tørre å stå i vanskelige situasjoner, å kunne håndtere konflikter, er egenskaper jeg utviklet ved å delta i studentpolitikk, sier Skogsrud.

Mindre tid

Begge to mener det kan være flere forklaringer på hvorfor studenter mister interesse for studentdemokrati.

- Mange har mindre tid til å følge med på alt som skjer på campus. En annen forklaring kan være at studenter har det litt for godt, sier Skogsrud.

- De fleste vil bare komme seg gjennom studiene og blåser i resten, sier Clementsen.

SKILLER SEG UT: Du blir lagt merke til av arbeids- givere dersom du engasjerer deg i studentpolitikk, mener Kristine Skogsrud og Kjetil Clementsen. Foto: PÅLCHRISTENSEN
SKILLER SEG UT: Du blir lagt merke til av arbeids- givere dersom du engasjerer deg i studentpolitikk, mener Kristine Skogsrud og Kjetil Clementsen. Foto: PÅL CHRISTENSEN