Korpsungdom fra hele landet trommet sammen til en skikkelig avslutning på Ung 2014 på Torvet i Trondheim søndag ettermiddag.

8000 musikanter gikk i parademarsj fra ulike bydeler og spredte mye musikkglede før de ankom byens midtpunkt litt før klokka 15.

- Kjempeartig

Ytterøy skolekorps var blant korpsene som hadde tatt turen til trønderhovedstaden denne helgen. Det ga mersmak.

- Det er kjempeartig å være her, sa ungdommen omtrent så samstemt man forventer av et ekte skolekorps.

Ytterøy-korpset kom fredag ettermiddag og har vært høyt og lavt helgen gjennom.

- Vi har vært på Pirbadet og på Sverresborg. Der var det et stort arrangement på fredag, forteller musikantene.

Høydepunktene har stått i kø. Men ytterøyungdommen er klar på at det er musikken som er viktigst.

- Det er så gøy å være her og høre på alle de flinke.

- Er de noen som er flinkere enn dere da?

- Nei, vi er nok flinkest!

- Stor ære å være her

Paradeshowet på Torvet bød på flere overraskelser. En av dem var Gåte- og 22-medlem Magnus Børmark. Gitaristen åpenbarte seg i en lift som steg opp bak den lille scenen foran kjøpesenteret.

Rundt ti meter over bakken, spilte den karismatiske strengetraktøren Richard Strauss’ ”Also sprach Zarathustra”, gjort blant annet gjort kjent gjennom Stanley Kubricks film ”2001 – En romodyssé”. Etter hvert stemte korpsene på Torvet i og publikum fikk høre noe de aldri tidligere hadde hørt maken til.

Børmark var storfornøyd etter sin opptreden.

- Det er en stor ære å spille for alle denne fine ungdommen. Jeg håper jeg kan inspirere dem til å åpne seg opp og lære at det er greit å gjøre noe litt annerledes selv om det er en mulighet for at man kan drite seg ut.

Børmark har lang erfaring fra Ungdommens kulturmønstring (UKM) som i år var lagt inn under det store jubileumsarrangementet Ung 2014.

- Jeg var med i flere år på UKM selv og husker godt kicket man fikk av å spille sammen med og bli kjent med ungdom med de samme interessene som en selv, sa Børmark.

Massiv trondheimsfavoritt

Etter at Børmarks uvanlige høydeopptreden var ferdig, tok The Brazz Brothers over showet. Norges etter egen beskrivelse «minste og styggeste korps», ledet de mange tusen håpefulle i en unison hyllest til vertsbyen.

«Nidelven stille og vakker du er» ble først gjennomgått stemme for stemme som på en vanlig korpsøving. Man kunne etter hvert ane konturene av en klassikeren i Jan Magne Førdes arrangement. Da hele korpsnorge til slutt stemte i, klang byfavoritten imidlertid med en kraft og fylde det var vanskelig å forestille seg og som tidligere knapt er hørt.

Linda Grande, Serine Tvete, Ingvild Nøst, John Helge Saltvik, Hilde Marie Brustad, Sivert Winje, Sandra Brattaker, Mariann Brustad, Alexandre Skjørstad, Oda Tyholt, Einar Saltvik og Gunhild Nøst i Ytterøy skolekorps storkoste seg på landstreff under Ung 2014 på Torvet i Trondheim. Foto: Ole Martin Wold