NRK kjører på med nok en serie i kategorien «selvhjelps-TV».  Tidligere i høst skulle vi lære å bli lykkeligere med programmet «Oppdrag lykke», nå er det parforholdet som skal reddes i «Bør de gifte seg». Eller kanskje ikke, skal vi tro programmets samlivseksperter Frøydis Lilledalen og Andreas Løes Narum. De hevder nemlig at problemet slett ikke er at vi går fra hverandre for lett, men at vi ofte holder sammen for lenge. Derfor skal de hjelpe både det norske folk og programmets fem par med å unngå at man ender opp med feil partner. Parene i programmet får etter en rekke samtaler og praktiske tester sin dom fra ekspertene, og uten at de er helt på nivå med Atle Antonsens kyniske samlivsekspert ”Dag”, så er tilbakemeldingene rimelig tøffe. Uten å røpe for mye - slett ikke alle parene består testen.

I de to første episodene møter vi ganske stereotypiske par der dama vil at de skal prate mer sammen og mannen bare ønsker å få være i fred. «Hvorfor vil kvinnfolk prate hele tida?» spør Henning (49), og Martin (23) er like oppgitt når han putter telefonen tilbake i lomma fordi «det bare er kjerringa som maser».  Forhåpentligvis er det større variasjon i problemene til de resterende tre parene vi skal møte, for basert på de to første episodene blir dette fort både ensformig og repeterende.

Tonen er herlig usentimental og rett på sak, men hovedproblemet med serien er at vi kun møter ett par i hver timelange episode. Og selv om man da kommer tett på parene, så blir det for langtekkelig. En time er for lenge uten innslag som kan bryte opp nærbildet av det enkelte paret og løfte tematikken et hakk opp. Uten en programleder er det de to samlivsekspertene som må bære programmet, og selv om de er både tøffe og faglig dyktige, så er de uerfarne på TV og virker ofte som de leser replikkene rett fra manus. Produksjonen er rett og slett litt lettvint.

Dette er helt klart et program for folk som er i et parforhold, og det kan nok være både god terapi og befriende underholdning for mange å kunne nikke gjenkjennende til andres problemer.  Og for folk som undertegnede, som allerede er gift for andre gang, kan man kanskje argumentere med at «Bør de gifte seg» burde vært obligatorisk. Men på den andre siden, hvordan skal man lære av sine feil om man ikke først skal begå dem?