Skadedyr er et band utenom det vanlige. 12 musikere, de fleste med bakgrunn fra jazzmiljøet i Trondheim, har gått sammen om å utforske formatets utallige klangmuligheter.

Besetningen vitner også om vilje til å tenke annerledes. Messingblåsere, strykere, gitarer, tangenter, to trommeslagere og trekkspill blir utnyttet fullt ut, og en rekke ulike elementer sys sammen slik at resultatet både blir elegant, overraskende og vitalt.

Mens mange fra dette miljøet nærmer seg samtidsmusikk, høres det at flere av medlemmene i Skadedyr har bakgrunn fra rocken. Flere av de seks lange låtene har suggererende, rytmiske sekvenser, samtidig som musikerne også tillater seg sekvenser der de dyrker klangfarger og ettertenksomhet.

Bandet er forfriskende også fordi de opererer på tvers av alle sjangre. På en låt som «Bie» beveger de seg over hele det musikalske spekteret uten at det spriker.

Verken «Culturen» eller debutalbumet «Kongekrabbe» lar seg sette i bås. Begge utgivelsene bærer bud om at Skadedyr er en opplevelse på scenen. 29. mars spiller de i Dokkhuset.

Anmeldt av TRYGVE LUNDEMO

Foto: Hubro Music