Han har han fått godt betalt for all jobbingen. I starten av mars åpnet Bjertnæs to utstillinger i New York til strålende kritikker fra blant andre The New York Times.

- Jeg har fått en fantastisk mulighet her i USA, sier Bjertnæs som flyttet til kunsthovedstaden med nettopp dette som mål: å slå gjennom.

Men han har også måttet betale. I sine heftigste faser jobbet kunstneren praktisk talt døgnet rundt, uten hensyn til omgivelser eller egen helse.

-Jeg levde i en boble. Det var muligens bra for kunsten min, men det begrenset livet. I perioder har jeg det fortsatt slik. Kanskje det er nødvendig?

- Finnes viktigere ting enn kunst

Bjertnæs mener det har noe med måten han er skrudd sammen på.

- Noen er flinkere til å leve ved siden av jobben. Jeg har brukt mye tid på arbeid. Nå begynner jeg å lure på om det er blitt for mye.

Det siste året har det nemlig skjedd noe som har snudd opp ned på Bjertnæs’ syn på forholdet mellom liv og arbeid.

- Jeg har begynt å tenke at det finnes viktigere ting enn å lage kunst. Kanskje det til slutt kan gjøre meg til en bedre kunster også, spør Bjertnæs.

- Brøyt med Nerdrum

I sin ungdom var Bjertnæs elev av Odd Nerdrum. Sels om de to for lengst har skilt lag,  har Bjertnæs den siste tiden fulgt sin gamle læremesters kamp mot den norske staten. For halvannet år siden ble Nerdrum dømt til to år og ti måneders fengsel for ikke å ha skattet av inntekten for sine malerier. Dommen ble imidlertid opphevet av høyesterett på grunn av saksbehandlingsfeil. Saken skal på nytt opp i lagmannsretten.

Bjertnæs mener hans gamle lærer fikk for streng straff.

- Jeg syns det virker helt galt å gi ham ubetinget fengsel, sier Bjertnæs som syns økonomisk kriminalitet straffes hardt i Norge.

- Et land på godt og vondt

Bjertnæs setter likevel pris på det norske systemet.

- I USA ser jeg et samfunn som bare delvis fungerer. Altfor mange faller utenfor. Noe av grunnen kan være en ideologisk arvet redsel for det de kaller sosialisme. Dette er det samme som vi ville kalt velferdsstaten

Bjertnæs har opplevd det på nært hold.

- Jeg har møtt folk som ikke har råd til helseforsikring, men som likevel er mot Obamas helsereform.

”De like muligheters land” fungerer ikke for alle. - Folk har ikke like muligheter i Norge heller, men systemet er i alle fall lagt opp slik at vi er enige om å gjøre de likest mulig.

Finn ut hva som endret Bjertnæs’ syn på forholdet mellom livet og kunsten i dagens Ukeadressa