I konkurranse med to andre, er Ane Skumsvoll nominert til Kritikerprisen for sin rolle som Nora i Trøndelag Teaters oppsetning av "Et dukkehjem".

Kritikerprisen deles ut av Norsk kritikerlag, kåres av landets samlede kritikerstand og har som formål "å hedre en fremragende, levende kunstnerisk prestasjon".

Stolt av rollen

- Jeg er veldig glad, det er en flott pris å bli nominert til. Samtidig er jeg overrasket, sier Skumsvoll.

- Hvorfor er du overrasket?

- Jeg kommer fra det frie scenefeltet, og er fortsatt en slags nykommer. Nora var min første store, tydelige rolle på et institusjonsteater. Jeg har måttet kjempe litt for å bli sett, derfor er det også en rolle jeg er stolt av, utdyper den 37 år gamle skuespilleren.

"En kraftprestasjon"

Adresseavisens anmelder Ole Jacob Hoel kalte oppsetningen, som hadde premiere i februar 2011, "stilsikker, forfriskende, energisk og fantasifull". Han fortsatte med å karakterisere Skumsvolls Nora som stykkets udiskutable hovedperson.

"Ane Skumsvolls Nora er en spesiell kraftprestasjon, både på grunn av det ekstra fokuset på dans og fordi humørsvingningene tas ut i de ekstreme. Hvis humørskalaen går fra 1 til 10 er Skumsvolls Nora i nærheten av både null og elleve. Likevel fremstår oppsetningen aldri verken som anmassende eller overspilt", skrev Hoel.

LES ANMELDELSE: "En kraftprestasjon"

Ingen typisk "lerkefugl"

Det er ingen spøk å gi seg i kast med en av verdensdramatikkens mest spilte roller, og Skumsvoll roser regissør Kjersti Haugen for god hjelp i arbeidet med forestillingen.

- Jeg er 1.80 høy og sterk, og ingen "lerkefugl" i utgangspunktet. Jeg ville prøve å vise at man kan være tilsynelatende stor og sterk, men likevel ha de samme svakhetene som publikum kjenner fra klassiske Nora-tolkninger. Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra publikum, som satte pris på å få se en "annerledes" Nora, forklarer Skumsvoll.

Skuespillerens beskrivelse av sin egen innsats finner gjenklang i juryens begrunnelse for nominasjonen:

"Å gi nytt liv til Nora, en av verdensdramatikkens mest spilte kvinneroller, er ingen lett oppgave. Oppsetningen til Kjersti Haugen var nyskapende på mange vis. Men det som gjorde oppsetningen helt spesiell, var den fremragende rolletolkningen til Ane Skumsvoll. Hun gav oss en Nora som både var svært tydelig, lett å forstå, sterkere enn vanlig og i tillegg ikke så rent lite humoristisk. Hennes Nora var fremdeles Torvalds ”lerkefugl”, likevel slett ingen stilltiende noksagt, men en dame som både verbalt og intellektuelt kunne måle seg med mannen. Skumsvolls Nora var tydelig, lett forståelig, mangefasettert i betydningen sterk/svak, redd/modig, så angstfylt og desperat, men samtidig nøktern. Og nettopp fordi hun tilsynelatende var så sterk og ruvende, ble erkjennelsen hennes av å leve på en løgn en svært brutal oppdagelse, og fallet desto større", skriver juryen.

- Det føles bra å bli sett og anerkjent for det man har prøvd på, sier Skumsvoll etter å ha fått lest opp begrunnelsen.

- Samtidig har jeg brukt mye tid i etterkant på å angre på småting jeg kunne gjort annerledes. Jeg har lyst til å spille Nora igjen, smiler hun.

Har gitt trygghet

Skumsvoll forteller at hun har fått tilbud i kjølvannet av prestasjonen, men at rollen har hatt mest å si for hennes eget selvbilde.

- Den har gitt meg en selvtillit og trygghet med tanke på å spille store roller på store scener. Trøndelag Teater våget å satse på meg, og jeg fikk til en prestasjon jeg er fornøyd med.

Ane Skumsvoll spiller også i stykket "Håndverkerne", som har premiere på Trøndelag Teaters hovedscene 3. september, men før jul forsvinner hun til Bergen og et engasjement ved Den Nationale Scene.

- Men jeg har veldig lyst til å komme tilbake en gang, sier Skumsvoll, som hadde sin første teaterrolle i Trondheim i stykket "Fantastiske Pepsi Love" i 2005.

Olavsfest-framføring

Skumsvolls konkurrenter til prisen er Heidi Gjermundsen Broch for rollen som Diana i "Next to Normal" på Det Norske Teatret, og Peer Perez Øian med ensemble for forestillingen "Sjuk ungdom", også den på Det Norske Teatret.

Kritikerprisen deles ikke bare ut for teater, men også for musikk og dans.

Når det gjelder dans, er ensemblet Haagenschmagen nominert for forestillingen "Quite Right" på Black Box Teater, Kristian Ruutu for rollen som Mercutio i Den Norske Opera og Balletts oppsetning av "Romeo og Julie". Fra samme forestilling er Christine Thomassen nominert for rollen som Julie.

Innen musikk er de nominerte Vilde Frang for framføringen av sonater fra Bartók og Strauss under Olavsfestdagene 2010, Truls Mørk og Håvard Gimse for sine framføringer av Beethovens musikk for cello og klaver under Festspillene i Bergen i 2010, samt Trond Reinholdtsen for sitt prosjekt "Den norske opra" med forestillingene "Orpheus" og "Utopia", begge i 2011.

Prisene deles ut på Litteraturhuset i Oslo torsdag 29. september.

Ane Skumsvoll har høstet mye ros for sin tolkning av den klassiske rollen som Nora i "Et dukkehjem" på Trøndelag Teater, og nå er hun nominert til Kritikerprisen. Her i samspill med Pål Christian Eggen (Torvald). Foto: Nils H. Toldnes
Ana Skumsvoll (t.v.) sammen med "Et dukkehjem"-regissør Kjersti Haugen. Foto: terje visnes