Kulturminister Hadia Tajik beskriver teatret som rosen i samfunnet – men den trenger å blomstre.

Kulturministeren gratulerte i kveld jubilanten Trøndelag Teater med dagen, og beskrev Trondheims storscene som en institusjon for fremtiden.

- Trøndelag Teater tar vare på det gamle, men først og fremst er det et teater for fremtiden, sa Tajik da gjestene hadde entret den nyrestaurerte gamlescenen.

Roser og brød

- Arbeiderbevegelsens slagord var ”roser og brød”, hvor brød er noe og leve av, rosen er noe å leve for. Kulturlivet er rosen i samfunnet,  sa kulturministeren da hun ankom jubileet.

Som nybakt kulturminister har Tajik arvet et stadsbudsjett som er fordoblet siden 2005 og Trond Giskes tid i samme posisjon - men det er fortsatt en lang vei å gå før alt er perfekt.

- Den største utfordringen til teatret i dag er å ta det rike etniske mangfoldet vi har i Norge, inn i teatret,  sa nærings- og handelsminister, Trond Giske.

Tajik mener det spesielt er publikumsutviklingen man bør jobbe med.

- Et større og mer mangfoldig publikum vi vil ikke bare gi teatret flere å nå ut til, men også gi de som er der et bredere syn og perspektiv.

Nyskapende

For å få flere og nye publikummere til teatret, må det gjerne tenkes nytt. Det mener kulturministeren at Trøndelag Teater kan.

- Trøndelag Teater har satsningsvilje og er et av landets viktigste teater. Det er nyskapende og gjør byen til et kultursentrum, sa hun i gratulasjonstalen.

”Jubileet” har sin urpremiere i kveld, før det blir premierefest for skuespillerne og de inviterte gjestene. Kulturministeren gledet seg aller mest til kveldens forestilling, men skal også delta på festlighetene etterpå. I slutten av sin tale måtte hun derfor, på brei trøndersk, legge til;

- Itj fårrå nålles!