Foruten de siste romjulskonsertene og et par tv-overførte taler er kulturåret 2013 så godt som over. Vi oppsumerer det som ble lesernes favoritter på kulturfronten.

10. Slutt for superparet

VG rullet ut apparatene vanligvis forebeholdt større dødsfall. Tabloidene tapetserte fronten. På sosiale medier oppfordret folk sarakastisk til rosetog og ironiserte over medienes kjendishysteri. Sannheten er likevel at bruddet mellom Aksel Hennie og Tone Damli Aaberge var blant årets mest leste saker, også på adressa.no.

LES HELE SAKEN: Slutt for superparet

9. NRK beklager i romkvinne-saken

Dagsrevyens reportasje i januar, om romkvinnen som ble dømt for menneskehandel, skapte sterke reaksjoner. Journalist Jon Hustad pekte tidlig på at NRK underslo flere sentrale elementer i saken. Deretter fulgte en storm av kritikk. NRK ble siden felt i Pressens faglige utvalg (PFU) og lovet en gjennomgang av egne rutiner.

LES HELE SAKEN: NRK beklager nyhetssak som ble sendt i Dagsrevyen

8. Rekordspredning av Ylvis-video

Årets internettsensasjon var norsk. «The Fox» spredte seg som et virus og norske medier fulgte hver nye millionmilepæl nøye. For øyeblikket er videoen sett litt over 306 millioner ganger.

LES HELE SAKEN: Rekordspredning av Ylvis-video

7. Sigrid blir hatet

I første episode av serien «Sigrid blir mamma» på TV2 fortalte Sigrid Bonde Tusvik at hun trolig hadde tatt abort om hun hadde fått vite at barnet hadde Downs Syndrom. Reaksjonene som fulgte ble tema for humoranmelder Anders Holstad Lillengs kommentar som ble årets 7. mest leste kultursak i 2013.

LES HELE KOMMENTAREN: Sigrid blir hatet

6. Fem Bord legges ned

De var en av syv norske restauranter som var omtalt på den prestisjefulle nettsiden «World's Best Places», men etter seks år med fem bord ga en av Trondheims fremste restauranter beskjed om at de ville stenge dørene innen fire månender. Eier Andreas Espnes fortalte samtidig at han allerede har et tredje Trondheims-prosjekt i tankene. Adressas matanmelder mente byen med det mistet sin beste restaurant. Lesertallene og reaksjonene tyder på at det er flere enn ham som vil savne restauranten.

LES HELE SAKEN: Fem Bord legges ned

5. – Ekstremt vanskelig å være hos Skavlan

Fredrik Skavlans intervju av den svenske forfatteren Anna Wahlgren ble en omdiskutert affære. Wahlgren gikk svært hardt ut mot sin egen datter som ett år tidligere hadde gjestet «Skavlan» og tegnet et bilde av en mor som hadde sviktet sine barn. Intervjuformen og formatet ble gjenstand for mye diskusjon, og også andre gjester i studio ga uttrykk for at det hele ble en ubehagelig affære.

LES HELE SAKEN: – Ekstremt vanskelig å være hos Skavlan

4. Talentløst hos Egon tårnet

Køene er lange, men Matpolitiet lot seg ikke imponere over Egons restaurant i Tyholttårnet. «Bearnaise-sausen ble servert som eggerøre, svinekjøttet kunne ikke vært tørrere og maisen var iskald», innledet anmelderduoen som trillet terningkast to. Debatten lot ikke vente på seg.

LES HELE SAKEN: Talentløst hos Egon tårnet

3. – Pinlig av Ragde

Kulturbydebatten har preget Trondheim i hele 2013. Etter en kort pause tidlig på sommeren blusset den opp igjen i juli da forfatter Anne B. Ragde gjestet «Sommeråpent» på NRK og sa:

– Trondheim er en idrettsby, en universitetsby og en historisk by, men ingen kulturby.

Varaordfører Knut Fagerbakke var raskt ute for å forsvare byens ry. Debatten blir nok hengende ved også inn i 2014.

LES HELE SAKEN: Varaordfører: – Pinlig av Ragde

2. Rockheim forstyrret flytrafikken

Transformatorene på strømforsyingene til de over 13 000 LED-lampene på Rockheim forstyrret flytrafikken i så stor grad at flyverne og tårnet på Værnes i perioder ikke kunne kommunisere sammen. Resultatet ble at lampene måtte slukkes i påvente av utbedringer. Philips utarbeider for tiden en rapport for huseieren Entra, og det vites fortsatt ikke når lysene eventuelt kan skrus på igjen.

LES HELE SAKEN: Rockheim forstyrret flytrafikken

1. Fant halv milliard i orgelet

Finansieringen, plasseringen og restaureringen av Steinmeyer-orgelet har alle vært diskutert. Noe godt kom det likevel ut av det. Under restaureringen kom arbeiderne over en boks som viste seg å inneholde store penger, over 500 millioner skulle det vise seg da pengene var ferdig talt.

Rike var det likevel ingen som ble. Pengene var 30-tallets inflasjonsherjede Tyskland hvor man på det verste trengte trillebårlass med penger for å kjøpe brød.

LES HELE SAKEN: Fant halv milliard i orgelet

En halv milliard i et orgel ble årets mest leste kultursak. Inni en slik kasse med hull til orgelpipene ble brevet og pengesedlene funnet under orgelrestaureringen i Sveits. Per Fridtjov Bonsaksen står med et utvalg av pengesedlene som ingen hadde sett på 83 år. Foto: MARIANN DYBDAHL
Smakspolitiets slakt av Egon-restauranten i Tyholttårnet ble den mest delte og debatterte saken på kulturseksjonen til adressa.no.
Oppmerksomheten rundt at Fem Bord legges ned tyder på at det er mange som vil savne restauranten.
Sigrid Bonde Tusviks kommentarer om Downs Syndrom ga mange og tidvis krasse reaksjoner. Humoranmelder Anders Holstad Lillengs kommentar om hatet mot Tusvik ble blant årets mest leste kultursaker.