– Mange komponister lager noen av sine beste verker etter fylte 70, da har de fått opparbeidet seg både rutine, kunnskap og erfaring. I dag kan du være yrkesaktiv så lenge du kan sitte ved en pc, sier dagens jubilant Terje Bjørklund.

Grunnla jazzlinja

I tillegg til sitt virke som komponist og pianist, er Bjørklund også grunnleggeren av den internasjonalt anerkjente jazzlinja ved Musikkonservatoriet i Trondheim.

– Den tiden jeg studerte, var det ikke så enkelt å komme inn på universitetet som jazzmusiker. Det var et veldig fokus på klassisk musikk, forteller Bjørklund, som ble tatt opp til musikkstudier først da han bevisst unnlot å fortelle om sin jazzbakgrunn.

I 1973 ble han ansatt ved det nyopprettede Trøndelag Musikkonservatorium, og seks år senere startet Bjørklund jazzlinja.

– Mange musikere med tilknytning til Trondheim har siden den gang gjort seg bemerket i både inn- og utland, fremhever han.

Krysser grenser

I løpet av sin mangeårige karriere innenfor både jazz og klassisk musikk, har jubilanten beveget seg mye på tvers av sjangrene.

– For meg har det aldri vært noen grenser. Jazzen bruker harmonikk fra klassisk musikk, som på sin side låner rytmer fra jazzen. Historisk sett handler det om to separate musikalske verdener, men etter hvert begynte mange å smelte sammen musikkformer, sier Bjørklund, som i 2014 oppnådde å bli tildelt ærespris fra både Trondheim Jazzfestival og Trondheim Kammermusikalske Selskap.

Bredt anlagt bursdagsfeiring

Bjørklunds 70-årsjubileum ble innledet med utgivelse av det oppsummerende dobbeltalbumet «Yesterday Song» i fjor vår. I år er det duket for storstilt feiring i februar, når hele Musikkonservatoriet utelukkende spiller Bjørklunds komposisjoner i en hel uke. Konserter avholdes i både Nidarosdomen, Olavshallen og Dokkhuset.

– Det blir helt fantastisk, men det har også betydd masse tilpasningsarbeid fordi en del av musikken er skrevet for andre besetninger. I tillegg blir det et par urfremførelser, derfor har jeg valgt å ta det med ro på selve bursdagen, humrer Bjørklund, som for øyeblikket befinner seg i Spania med gamle kjente.

Full fart fremover

Bjørklunds drivkraft har hele veien vært nysgjerrighet, glede over å skape og ikke minst å møte nye musikere.

– Jeg har vært kjempeheldig som har fått jobbe med mange av de aller beste.

Selv om han sluttet som jazzpianist på 80-tallet, utelukker ikke Bjørklund at han havner på jazzsporet igjen. Nye bestillingsverk er også på trappene, blant annet en klaverkonsert for Trondheim Symfoniorkester. I tillegg skal Bjørklund fortsette å undervise i både jazz og klassisk musikk ved Musikkonservatoriet.

– Det er full fart, og veldig artig. Jeg fortsetter så lenge de vil ha meg, ler jubilanten.