Kulturfest er en hel uke med konserter og andre kulturelle arrangement over hele byen. De 3500 elevene ved Trondheim kommunale kulturskole er involvert og får prøvd seg som «profesjonelle» musikere i realistiske omgivelser. Sigrid Grimstad (11), Sara Natalie Hals (13) og Linnea Skisland (13) har gått på sang ved kulturskolen i henholdsvis ett og tre år, og opptrådte på kafé Soil på Bakklandet torsdag.

Spennende med publikum

- Jeg var litt spent, men det gikk da bra, sier Sara Natalie og får støtte fra de to andre. Alle tre har sunget mye bestandig, men aldri for et så stort publikum. Og det var stappfullt av folk på Soil denne ettermiddagen

- Vi er ikke så vant til å synge foran folk, det blir jo mer at vi synger på rommene våre og sånn, sier Sara Natalie. Hun har nylig sluttet med turn og fotball for å satse utelukkende på sang ved kulturskolen. Og hun er ikke alene om å gjøre akkurat det.

- Interessen for kulturskolen er enorm, og vi har ti prosent flere søkere i år enn i fjor. Det er 2775 søkere på venteliste akkurat nå og vi skal ta inn over 1000 av dem, sier Vegar Snøfugl, rektor ved Trondheim kommunale kulturskole, en jobb han har hatt siden 1. mars i år. Han tilføyer at de neste år får 200 flere elevplasser ved kulturskolen, men at de fortsatt har store utfordringer og gjerne skulle tatt inn mange flere enn dette.

Les også: Vil stille krav til kulturarrangører – makspris på billetter mulig løsning

To millioner ekstra

- Vi har fått politiske signaler om et ekstraordinært tilskudd på to millioner kroner fra kommunen til kjøp av nye instrumenter. Det betyr at vi nå kan kjøpe nye pianoer til flere av de 44 barne- og ungdomsskolene vi underviser ved. I tillegg kan vi kjøpe inn nye strykeinstrumenter, mange av dem begynner å bli temmelig slitt, forteller Snøfugl og legger til at piano er et av de aller mest populære instrumentene for tiden.

- Vi har 660 elever på venteliste på piano nå, så der har vi en helt enorm interesse. Vi skal også bygge opp flere arenaer for visuell kunst, og dans er et satsingsområde neste år. Der har ikke kulturskolen vært så veldig aktiv, og dette er noe vi ønsker å tilby grunnskolene, sier Snøfugl og fortsetter:

Mål om 30 prosent av grunnskoleelevene

- Målet er at 30 prosent av grunnskoleelevene skal være elever ved kulturskolen. I dag er rundt 15 prosent elever hos oss, sier Snøfugl.

- Hvordan har disse månedene som rektor vært?

- Det har vært utrolig mye å sette seg inn i, og i starten klarte jeg ikke svare på et eneste spørsmål, sier rektoren humrende og legger til at han nå begynner å få litt mer oversikt.

- Jeg gleder meg til å jobbe med å utvikle samarbeidet med grunnskolen. Det er mye som kan gjøres for å styrke estetiske fag i skolen, og det er et område jeg brenner for. Det er stor politisk vilje for kulturskolen i Trondheim, så jeg tror vi skal få til mye fremover. Målet er jo at alle som vil skal få plass, sier Snøfugl.

Les også: Alvin, Karen Elise og Cathrine fikk drømmestipend på 15 000 kroner hver