Knapt noen i Skandinavia kan ha unngått å merke seg navnet Michael Nyqvist etter filmatiseringen av Stieg Larssons bøker. Tirsdag kom meldingen om at den svenske skuespilleren er gått bort, 56 år gammel.

Adoptert som ettåring

Han ble født 8. november 1960 – og ble adoptert i ettårsalderen av familien Nyqvist. Flere ganger, også i bokform, åpnet skuespilleren opp om usikkerheten som kom fra oppveksten. Det var ikke det å være adoptert som var problemet, fortalte han, men at det skulle holdes hemmelig. Han skildret det som å gå rundt med en udetonert bombe da han besøkte Norge i 2010 med oppvekstskildringen «Når barnet har lagt seg».

Tittelen henspiller på de hemmelighetsfulle samtalene han lyttet til fra barnerommet etter leggetid.

– Plutselig demper stemmene seg. Det er noe de ikke vil at du skal høre. Men du vet at det gjelder deg og hele din eksistens. Som barn føler du deg ofte maktesløs, uttalte han til NTB.

Da Nyqvist som femåring fikk vite at han var adoptert, fikk han også beskjed om at det var hemmelig.

– Jeg husker det kom adoptivbarn fra Korea til nabolaget. Jeg var så misunnelig på disse barna som ingen kunne tvile på var adoptert. Hvorfor kunne ikke jeg få være åpen om hvem jeg var, uttalte han videre under Norgesbesøket i 2010.

Mye redd

Da han selv ble voksen og pappa ble tankene om opphav og røtter svært påtrengende. Først oppsøkte han sin svenske mor som gikk med på et møte, men der stoppet også kontakten.

Så gjaldt det å finne den italienske faren. Etter mye leting førte et spor ham til et apotek i Firenze. Her forhørte han seg om navnet han hadde fått oppgitt. En kvinne svarte at mannen Nyqvist søkte var på ferie. Men noen dager senere ringte telefonen, og noen sa ganske enkelt: «Hei, det er faren din».

– Det har blitt mange møter etter det, og det var sterkt å møte en mann jeg er svært lik. Jeg har fått en helt ny familie. Det er overveldende. Det føltes helt nødvendig å finne ut av hvor jeg kom fra, uttalte skuespilleren til NTB om sin store reise. Og fortalte videre at han fikk mange livshistorier presentert etter at han slapp boka.

– Folk kommer til meg med sine historier, og alle historiene er ulike. Det viser bare at vi alle bærer på våre egne små drama, sa han.

Holdt sykdommen skjult

At oppveksten med ubesvarte spørsmål preget livet som skuespiller, la han ikke skjul på. I et intervju med TT snakket han om at det også ga ham en slags frihet til å søke seg til ulike steder i sitt arbeid.

Nyqvist var tilknyttet Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm og spilte opp igjennom årene også i en rekke filmer og TV-serier. Han var godt etablert som skuespiller i Sverige da det virkelig store gjennombruddet kom med rollen som journalisten Mikael Blomkvist i den såkalte Millenium-trilogien. Filmene åpnet Hollywood-døra for Nyqvist, som blant annet mønstret på storfilmer som «Mission: Impossible – Ghost protocol» og «John Wick».

Gjennom sin allsidige karriere vant han en rekke priser. Den siste fikk han i januar 2017 da han mottok sin andre Guldbagge.

Ifølge TT hadde skuespilleren en tid planer om å flytte til USA og Los Angeles for å spille i den amerikanske TV-serien «Counterpart». I desember kom imidlertid beskjeden om at Nyqvist trakk seg fra innspillingen.

Onsdag skriver svenske Aftonbladet at Nyqvist holdt kreften skjult - det var kun de nærmeste som visste om sykdommen.

Skuespillerne Noomi Rapace og Michael Nyqvist ble et berømt radarpar på filmlerretet. Her poserer de sammen i 2009 i forbindelse med norsk premiere på filmen «Menn som hater kvinner» etter boken av Stieg Larsson. Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix, NTB Tema