Et 70 kvadratmeter stort kunstverk, på størrelse med en middels stor leilighet, er i ferd med å reise seg i aulaen på Buvik skole i Skaun. Det er Trondheimskunstneren Nirmal Singh Dhunsi som har fått oppdraget med utsmykningen av en hel vegg i det nye skolebygget.

- Jeg fikk litt sjokk da jeg kom på befaring første gang og lurte hva jeg skulle gjøre her. Jeg måtte gruble en del, sier Dhunsi smilende, på vei ned fra stillaset der han har stått og jobbet siden midten av august. Hele veggen skal dekoreres med et kunstverk han har kalt «Koblinger».

Kobling mellom barn og voksne

- Jeg tenkte at dette skal være bygdas storstue. I og med at både barn og voksne skal bruke dette rommet må jeg koble dem sammen. Først tok jeg tak i barnas verden, og her kan du ane barnas lek med lego, det gir assosiasjoner til den type lek, sier Singh mens hans peker på de fargerike klossene i motivet og på et knallblått teppelignende mønster.

- Og her har du de voksnes verden med et slags sceneteppe som bygger på tradisjon, så det har blitt en dialog mellom natur og kultur. Det handler om å gi assosiasjoner til det som er rundt oss her, til siloen og til gårdsdrift, uten at man kopierer noe direkte, sier Singh.

Moderne og tradisjonelt

- Det er både et moderne og et tradisjonelt verk som gir rom for undring, supplerer Gunnhild Buhaug, avdelingsleder ved Buvik skole, og understreker at de falt for lekenheten i verket, at det byr på overraskelser. Det snakker både til elevene og til bygda for øvrig.

- Det handler om identitet og at barna skal tenke at dette er kunstverket mitt, sier Steinar Haugen, kulturkonsulent i Skaun kommune, og tilføyer.

- Når Nirmal kaller det «Koblinger» der han tar med både legoinspirasjon og piksler, at vi går inn i fremtiden og samtidig har et tradisjonelt mønster som viser fortiden, da blir det litt som å gå inn i eventyret.

Kunstverk med identitet

Ledelsen ved skolen har vært opptatt av at barna skal få et eierskap til kunstverket, og at det ikke blir noe man går lei av etter kort tid. Kasper, Celina og Tyra går i 7. trinn og har fulgt med på utviklingen av kunstverket hver eneste dag siden skolestarten i august.

- Jeg og noen venner har studert det ganske nøye og vi syntes vi så en zebra og en sjiraff. Det er ganske fascinerende at man kan se forskjellige ting i bildet. Det er også fint at det er en del firkanter der, nesten som legoklosser, sier Kasper.

- Det er ganske kult, sier Celina.

- Jeg har stoppet og sett en del på det når jeg går forbi, og det er artig å se forskjellige ting i bildet. Og det var litt overraskende å se det igjen nå, for jeg trodde først det bare skulle være en blå vegg, sier Tyra, før de alle tre går videre til neste time.

Mange kommentarer

- Jeg har fått forskjellige kommentarer. Voksne sier til meg at jeg er pirkete. Jeg står på et stillas og jobber, noe som er veldig krevende. Jeg får ikke noe avstand til det jeg jobber med. Barnas kommentarer er at de gjerne vil hjelpe meg. De får lyst til å male, sier kunstneren og flirer.

Han setter stor pris på å få være på skolen og jobbe med kunstverket på stedet. Det har vært mange utfordringer underveis i prosjektet, og kompromisser når det gjelder arkitekturen og rommet.

- Et lite format er noe helt annet. Når du jobber med noe som er så stort bruker du masse energi. Og du har ikke samme frihet som i et atelier der du kan lage hva som helst. Her må jeg ta tak i linjene og formen som allerede finnes i rommet, sier Singh som nærmer seg slutten på det store kunstverket. Om et par uker er han i mål med «Koblinger», og en diger betongvegg har fått sin signatur.

Kasper, Celina og Tyra går i 7.trinn ved Buvik skole og er veldig begeistret for kunstverket som gir assosiasjoner til elementer i nærmiljøet. Foto: Annemona Grann
Gunnhild Buhaug, avdelingsleder ved Buvik skole og Steinar Haugen, kulturkonsulent i Skaun kommune, tror det store kunstverket vil være identitetsskapende for skolen. Foto: Annemona Grann
Trondheimskunstneren Nirmal Singh Dhunsi har fått oppdraget med å utsmykke en 70 kvadratmeter stor vegg ved Buvik skole i Skaun. Foto: Annemona Grann
Steinar Haugen og Gunnhild Buhaug med skissen til kunstverket som Nirmal Singh Dhunsi nå er i ferd å med å fullføre ved Buvik skole. Foto: Annemona Grann
Legoklosser, ville dyr og et sceneteppe er noen av elementene du kan se i kunstverket som Nirmal Singh Dhunsi maler direkte på veggen til Buvik skole. Foto: Annemona Grann