Han kunne godt være stolt, Jimmy Wales, da han sto foran innovatører og forretningsfolk på Innotown i Ålesund i går.

Mannen har realisert Wikipedia, leksikonet på internett som lages av brukere over hele verden.

Fri tilgang

- Dette har vært min mangeårige drøm. Jeg trodde jeg måtte jobbe hardt for å stenge ute useriøse brukere. Sammen med en doktor i filosofi lagde jeg systemer som skulle være vanntette. Det ble for komplisert og fikk ingen gjennomslagskraft, sier Wales. Han sammenlikner det å åpne Wikipedia for alle, med også å åpne en restaurant for alle besøkende.

- Det er også fare knyttet til det å slippe mennesker inn for å spise mat med kniv. De kan begynne å slå hverandre ned. Vi bygger ikke sikkerhetsinstallasjoner rundt restauranter av den grunn, sier Wales illustrerende.

Han beskriver et indre samfunn av seriøse brukere som er ivrigst på å legge ut tekster.

- Vårt mål er å oppnå like høy kvalitet som Britannica, det kan vi oppnå med at så mange av våre brukere er aktive og kritiske til det som til enhver tid blir lagt ut, sier Wales, som hevder at de to aktørene i dag er flinke på hver sine områder.

Nerdehjelp

- Det er en myte at ti tusener av mennesker legger sporadisk inn informasjon, og at dette utgjør mesteparten av vår kunnskapsbase. Vi registrerer 1179 mennesker som er dedikert til prosjektet vårt. Jeg har hilst på svært mange av dem, og vi prater mye sammen på nett og ved fysiske møter. Disse står for 50 % av alt som blir lagt ut, sier Wales, og legger til noe som er desto mer interessant:

De mest aktive to prosentene av disse har laget 75 prosent av Wikipedia. Amerikaneren beskriver et samfunn der de mest aktive brukerne følger opp det som skrives, i et eget forum.

Indre kontroll

kontroller av om fakta er relevant og riktig. Til slutt er det ansatt en administrator for leksikonet som summerer Wikipedia-fantastenes innlegg og avgjør om det som er skrevet inn som informasjon skal få stå.

- Vi er blitt testet. I forrige undersøkelse vi så ble Wikipedia notert med fire feilopplysninger per artikkel, Britannica med tre. Det er vi strålende fornøyd med, sier Wales. Han oppfordrer alle til å bruke nettstedet og legge inn så lokal informasjon som mulig.

- Det siste jeg har lest om fra Norge er buekorpstradisjonen, sa Wales om artiklene som er lagt ut i maidagene fra Bergen. - En av de norske brukerne har lagt ut tekst på engelsk, men ber engelsktalende brukere forbedre språket hennes. Dette er demokratisk kommunikasjon i praksis, sier en stolt Wales.

En guttedrøm: {ndash} Verden er virkelig i ferd med å oppdage mulighetene som det nettbaserte oppslagsverket Wikipedia representerer. Jimmy Wales er stolt gründer og helt for tusenvis av brukere. Foto: AIDA I. KJERSTAD URKEDAL