I samarbeid med NTNU arrangerer Kosmorama heldagsseminaret «The 50 tear argument: Kulturkritikk – en forutsetning for et levende demokrati?» på onsdag.

Utgangspunktet for seminaret er det amerikanske tidsskriftet «The New York Review of Books», som går i dybden og gjerne skriver om temaer ingen andre tar opp. På seminaret vil dokumentarfilmen om tidsskriftet, «The 50 Year Argument», bli vist, før internasjonale og nasjonale forfattere og kritikere møtes til debatt.

En nødvendig debatt

Førsteamanuensis Asbjørn Tiller ved Institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU er prosjektleder for seminaret. Han mener det er viktig å få en diskusjon om kulturkritikk.

- Nå lever vi i en tid preget av korte omtaler og store overskrifter. Jeg tror dette er en problemstilling verd å ta opp. Vi skal diskutere hvilken rolle kulturkritikken har i dagens samfunn, sier Tiller.

På debattlisten står blant andre forfatter og litteraturforsker Frode Saugestad.

- Antall Norske tidsskrifter som går i dybden har blitt dramatisk svekket de siste årene, sier Saugestad. Tidsskriftene har ikke midler til å betale skribenter til å bruke flere måneder på én grundig sak. I USA er det i større grad lagt til rette for å kunne gå i dybden.

- I USA finnes det flere tidsskrifter som har rike utgivere. De er ikke nødvendigvis ute etter å tjene penger, de er filantroper som vil bidra til en god og opplyst samtale. Utgiverne synes det er verdt å bruke penger på intellektuelle tidsskrifter, sier Saugestad.

Alternative historier

Resultatet er et større bilde. En som kanskje kan fortelle noe om det på seminaret er Yasmine El Rashidi, en av bidragsyterne til New York Review of Books. Hun var en av de første kritiske stemmene som rapporterte fra den egyptiske revolusjonen. Hennes dekning av den arabiske våren i Egypt skilte seg fra dekningen til mainstream-mediene.

- Uten velgjørere i tidsskriftene hadde vi ikke fått de alternative historiene, sier Saugestad.

Han nevner Bokmagasinet, Klassekampens ukentlige litteraturbilag, som det norske tidsskriftet som kanskje har latt seg inspirere mest av New York Review of Books. Bokmagasinets redaktør, Karin Haugen, skal delta i debatten.

Dersom kulturkritikk kun skal handle om terningkast, ender vi opp med en overfladisk dekning, mener Saugestad.

- Det gjør kulturen mindreverdig. Samfunnet har behov for at kultur blir tatt på alvor, og ethvert samfunns verdi er at det har hele spekteret fra underholdningsstoff til dybdestoff.

LES OGSÅ (PLUSS): - Kvalitet kan ikke måles

To dokumentarfilmer

Den andre filmen som vises under seminaret er «Reading Susan Sontag» som handler om en av New York Review of Books’ mest markante bidragsytere. I forkant vil kritiker i Klassekampen og redaksjonsmedlem i tidsskriftet Agora, Kaja Schjerven Mollerin, holde et innlegg om Sontags forfatterskap. Etter filmen møter Schjerven Mollerin, Linn Ullmann til samtale om Sontag.

I tillegg til allerede nevnte debattanter, deltar kulturredaktør Stian Wallum i Adresseavisen i debatten om kulturkritikk. Ordstyrer er Anne Gjelsvik som er professor i filmvitenskap ved NTNU og professor ved Institutt for kultur og litteratur på Universitetet i Tromsø.