– Man må få det gamle ut, for å få det nye inn.

Slik forklarer redaktør Baard «Grølle» Noodt at kundene får med spypose når de kjøper den relanserte utgaven av magasinet «Nye oppstøt».

Noodt drev pønkfanzinen mellom 1980 og 1986, men ga seg etter 13 utgaver på grunn av rusavhengighet.

– Jeg fant ut at det var mye morsommere med heroin, forteller Noodt.

– Det tok 25 år.

- Blitt et par år eldre

Det eneste redaktøren ønsket å gjøre da «statsdopet» metadon gjorde ham nykter for noen år siden, var å starte opp det gamle magasinet igjen. Denne gangen med en bredere profil.

– På 80-tallet var vi et rent musikkblad. Nå har vi en litt mer allsidig tilnærming. Man har da blitt et par år eldre på 30 år, sier redaktøren.

Noodt sier magasinet, som i reinkarnasjonen har fått navnet «NO! Magazine», vil være mye mer samfunnsaktuelt enn forløperen.

– Det vil fortsatt være mye musikk, omtrent 60 prosent. Men det er også veldig mye dagsaktuelt samfunnsstoff, sier Noodt.

- Vanvittig respons

Bladets medarbeidere er en historie i seg selv. DumDum Boys’ –eller i denne sammenheng forløperen Wannskrækks –Kjartan Kristiansen er oppført som rådgiver. Casino Steel er debattansvarlig, mens Christopher Nielsen står for illustrasjoner.

– Vi har hatt en helt vanvittig respons fra de var har spurt om å delta. 22 musikere har stilt opp gratis. Jeg anslår at rundt 50 mennesker har bidratt til bladet. Noen har fått litt håndpenger, men først og fremst er dette et dugnadsprosjekt.

Slippkonsert i kveld

Noodt og og redaksjonssekretær Tanja Iveland sier de på sikt håper å kunne ta ut en beskjeden lønn for arbeidet med magasinet. Men foreløpig er økonomien mildt sagt dårlig.

– Jeg har brukt mellom 300 000 og 400 000 kroner av egne penger på dette prosjektet, forteller Noodt.

– Såpass, ja.

– Vi trykket magasinet, en vinylplate og spyposen. Vinylen inneholder uutgitte låter av blant andre Wannskrækk, Liliedugg og Helter Skelter. Alt dette kommer i bokser som er laget i ulike utgave, stål, tøy og tre. De er svært eksklusive, og dyre. Vi selger den for halvparten av utgiftene.

«NO! Magazine» har slippkonsert på Blæst i Trondheim fredag kveld. Johnny and the Remains, Shevils, Børge Pedersen og Pekka Volt står alle sammen på plakaten.