Weingut Heidi Schröck ligger midt inne i den idylliske østerrikske landsbyen Rust.

Rett nedenfor kirken kan du banke på porten som fører inn i hennes rike, som omfatter et sjarmerende 600 år gammelt steinhus, en flott bakgård og hage, og produksjonsanlegget hvor vinene hennes blir til. En kort kjøretur litt opp i lia fører deg til Ruster-vinmarkene, hvor du har utsikt over landsbyen og ikke minst innsjøen Neusiedlersee som ligger på grensen mellom Østerrike og Ungarn.

Inn i vinloven

14. juni 2016 er en dato Heidi Schröck og mange andre elskere av dessertviner vil huske for alltid. Dette var dagen de østerrikske myndighetene kunngjorde at den tradisjonsrike edelsøte vinen kalt Ausbruch fra Rust var gitt egen plass i landets strenge vinlov. Ruster Ausbruch sammenlignes nå kvalitetsmessig med Trockenbeerenauslese, som tidligere var blant det beste du kunne få av søt vin i Østerrike.

Det må her også nevnes at begrepet Ausbruch uansett har en lang og god historie. For drøyt 300 år siden, i 1681, da habsburgerne hadde makta, ga de Rust status som uavhengig friby. For dette måtte innbyggerne betale med 30 000 liter Ausbruch-vin. Kvalitet har alltid hatt en verdi!

Botrytis-soppen

Nærheten til innsjøen Neusiedlersee er av avgjørende betydning for produksjonen av Ausbruch-viner, hvor edelråtesoppen botrytis naturlig kommer når varme dager og høy luftfuktighet slår inn samtidig om høsten. Vinmarkene hvor Heidi Schröck høster druene til sine Ruster Ausbruch-viner ligger på et høydedrag overfor byen, og de første vinstokker ble plantet der på 1300-tallet.

Heidi Schröck har kjempet for statusen til Ruster Ausbruch-vinene i mange år. Alt i 1991 dannet hun foreningen Cercle Ruster Ausbruch sammen med andre vinprodusenter i Rust. Tanken var å promotere nettopp de spesielle søte vinene fra landsbyen med totalt rundt 30 produsenter. 25 år senere er dette arbeidet altså kronet med offisiell benevnelse og status i den østerrikske vinloven.

Ikke bare dessertvin

Det nyeste utspillet fra lidenskapelige Heidi Schröck er ideen om at hennes søte viner godt kan kombineres til mye forskjellig mat, ikke bare defineres som rene dessertviner. Ikke minst spenstige retter med mye krydder nyter godt av kompleksiteten i Ruster Ausbruch-vinene. Selv nevner Heidi røkt fisk, grillet fugl med curry eller lammeragout. Vinene går naturligvis også perfekt til foie gras eller modne oster.

foto
Heidi Schröck i sin egen private oase rett bak rådhuset og kirken i landsbyen Rust. Her både bor hun og lager sine viner. Foto: ULF DALHEIM
foto