Fredag var første dag i NM Janitsjar, og i foajeen på Olavshallen var stemningen spent.

Noen er i ferd med å registrere seg, mens andre allerede er på vei til de to salene der konkurransen allerede er godt i gang. 109 korps skal konkurrere fordelt på åtte divisjoner.

Les også: Musikante til byen for 26. gang

- Jeg blir nervøs før vi skal spille, men det går stor sett over idet vi går på scenen, sier Ingolf Rokseth, leder i Byneset Musikkorps.

Egen fanklubb

Sammen med korpsmedlemmene Ola Sivertsen Tveit og Kristian Nilssen har Rokseth kommet for å sjekke ut konkurrentene. Selv skal de i ilden om noen timer.

- Jeg liker å få øyekontakt med noen i salen, jeg ser etter kjentfolk og etter Byneset-plakaten. Når jeg ser plakaten tenker jeg «NÅ skal vi spille bra!»

Dere har en egen fanklubb?

- Ja, det har vi. De har egne T-skjorter og det hele. Men særlig stor er den ikke, ler Rokseth.

Byneset Musikkorps konkurrerte i førstedivisjon i flere år frem til 2008. I år er de tilbake etter å spilt seg til seier i andredivisjon i fjor. Med 13 korps i førstedivisjon, er konkurransen stor. Musikerne legger heller ikke skjul på at det er litt ekstra kniving mellom de trønderske korpsene.

Vil slå trønderne

- I fjor konkurrerte vi mot flere trønderske korps i andredivisjon, men nå er vi faktisk de eneste trønderne som er i førstedivisjon, sier en fornøyd korpsleder.

I elitedivisjonen er det også ett trøndersk korps. Musikkforeningen Nidarholm konkurrerer om den gjeveste prisen lørdag kveld. Daglig leder Karsten Selseth Landrø i Norges Musikkforbund Trøndelag tror Nidarholm har en god sjanse til å vinne. Han kan i alle fall garantere at det blir stor stemning når korpset fra Trondheim går på scenen.

- De store navnene trekker bortimot full sal og da er stemningen på topp her i storsalen. Da Nidarholm spilte tidlige på dagen for noen år siden, var det lang kø for å komme inn allerede klokken ni.

Økt interesse

Etter 26 år med NM Janitsjar i Trondheim har nivået blant norske korps steget kraftig, mener Landrø. Også interessen for å delta i NM har økt i løpet av perioden.

- Hvert år er det stadig flere korps som ønsker å delta. Det gjelder ikke bare for dette mesterskapet, men også for andre lignende konkurranser innen korpsmusikk, sier Landrø.

Målet for Norges Musikkforbund, som arrangerer mesterskapet, er å få musikerne til å strekke seg og bli enda bedre på sine instrumenter.

- Når korpsene kommer til Trondheim, har vi i NMF gjort jobben vår. Da har korpsene brukt tid og energi på å øve og bli bedre. Når man blir flinkere, blir det også artigere å spille, smiler Landrø.

Ildsjelen uten korpserfaring

Bak arrangementet står rundt 150 frivillige, og disse ledes av Helge Tiller. Han har vært med på å arrangere NM Janitsjar helt siden det første mesterskapet ble arrangert for 26 år siden, men spille i korps, dét har han aldri gjort.

- Nei, jeg har aldri spilt selv. Mine to barn startet i korps, og det var slik jeg kom inn i miljøet, forteller Tiller.

I dag gleder han seg over å høre god musikk og møte igjen korpsmedlemmer fra andre steder i landet som kommer tilbake år etter år. Uten frivillige ville et mesterskap i korpsmusikk vært umulig.

- Det ville ikke vært korps uten frivillige. Noen må dra lasset, det må finnes noen ildsjeler, sier Tiller.

Helge Tiller har aldri spilt i korps, likevel har han ledet de frivillige gjennom 26 mesterskap. Foto: Frank Lervik
Teknisk ansvarlig Ole Morten Ellefsen og daglig leder Karsten Selseth Landrø i NMF Trondheim forsikrer seg om at alt går som det under konkurransen Foto: Frank Lervik
Østre Gausdal Musikkforening fra Oppland i aksjon. Korpset konkurrerer i fjerdedivisjon. Foto: Frank Lervik