For mange er julefilm synonymt med å se gamle klassikere om igjen. Siden de fleste klarer å finne fram til klassike julefavoritter som «Love Actually», «Die Hard», eller «It’s a Wonderful Life» på egen hånd, er dette en guide til de nye og/eller underkjente beste filmene som er tilgjengelig for strømming i jula.

Disney +

En skikkelig julefilm og kommende klassiker er kortfilmen «Le Pupille» på Disney +. Den 37 minutter lange filmen er laget av en av Europas og Italias beste filmskapere. Alice Rohrwacher, som laget den flotte filmen «Lykkelige Lazzaro» i 2018.

Hennes nye julegave av en film utspiller seg rundt julaften på et katolsk barnehjem under krigen. Den er basert på et brev av forfatteren Elsa Morante. Filmen ser ut som om den er laget for mange år siden, og er en søt historie med alvorlig bunn, med religion, krig og strenge nonner som bakteppe for en julehistorie med barnlig glød. «Le Pupille» fortjener å bli en juleklassiker. Den er ganske sikkert både bedre og kortere enn alle de andre nye filmene som handler om julefeiring.

«Le Pupille» bør bli en klassiker og er nok årets beste nye film om julefeiring, ifølge vår anmelder. Foto: Disney +

«Barbarian» er en av årets beste skrekkfilmer, om en ung kvinne som leier en airbnb-leilighet i forbindelse med en jobbreise. Det kommer hun til å angre på, i en velspilt og godt skrudd grøsser. Disney + har også tre av årets beste tv-serier med «The Bear» fra en restaurant i Chicago, thrilleren «The Old Man» med Jeff Bridges som ex-agent og «The Dropout» med Amanda Seyfried som skandaløs helsegründer.

Netflix

Julas tre store filmer på Netflix er krimgåten «Glass Onion», den fantastiske animasjonsfilmen «Guillermo del Toros Pinocchio» og Roar Uthaugs «Troll». Det er også grunn til å trekke fram dokumentaren «Decendant» om det siste slaveskipet til USA. Den kom denne uka på lista over de ti filmene som kan få Oscar for beste dokumentar. Det irske dramaet «The Wonder» fra 1800-tallet og den franske sosiale samtidsthrilleren «Athena» er underkjente godbiter på strømmegiganten.

Guillermo del Toro's Pinocchio Foto: Netflix

Amazon Prime

Den beste nye filmen på Amazon er «Argentina 1985» som denne uka kom på lista over de ti filmene som kan få Oscar for beste ikke-amerikanske film. Den skildrer oppspillet mot og resultatet av rettssaken mot sentrale skikkelser under militærdiktaturet i Argentina. Samtidig er den er herlig tidsbilde fra 80-tallet. Ricardo Darin er strålende som statsadvokaten som motvillig tok på seg å føre saken. Av nyere filmer ellers har tjenesten en av årets beste kinofilmer, Paul Thomas Andersons fornøyelige oppvekstdrama fra 70-tallet, «Licorice Pizza».

Richardo Darin i «Argentina, 1985» Foto: Amazon Prime

Apple TV+

«Pachinko» er en original og gripende familiesaga fra Japan, Korea og USA opp gjennom forrige århundre. Miniserien er en av årets aller beste tv-serier, med den stiligste tittelsekvensen av alle i år. Tjenesten har alt starten en ny sesong av en annen av årets beste tv-serier, spiondramaet «Slow Horses» med Gary Oldman i en av hans beste roller – og det sier ikke lite. Her finner du også en av de beste animasjonsfilmene de siste åra, irske «Wolfwalkers» som gikk på norsk kino i dubbet versjon i år.

«Pachinko» er en av årets beste tv-serier. Foto: Apple +

HBO Max

Stevnen Soderbegs teknothriller «Kimi» var den beste originalfilmen på denne tjenesten i år, om ei ung jente som mener å ha oppdaget et drap på ei lydfil. Andre sesong av serien «The White Lotus» tok seg kraftig opp etter litt middels start, og er en snakkis vel verdt å få med seg. Tjenesten har også en av tidenes beste dokumentarer om mat, nemlig «Jiro Dreams Of Sushi», som byr på litt lettere mat enn norsk julekost.

«Kimi» er beste originalfilm på HBO. Foto: Courtesy of Warner Bros. Pictures / Courtesy of Warner Bros. Pictures

Viaplay

«Gulltransporten» er en norsk krigsfilm som er mer underholdende enn god. «X» er en av årets beste amerikanske skrekkfilmer, mens «C’Mon C’Mon» er en nydelig liten film om en niåring og hans onkel, sistnevnte spilt av Joaquin Phoenix.

«Gulltransporten» er mer underholdende enn god. Foto: Viaplay

NRK

Rikskringkastingen tilbyr den svenske mesteren Roy Anderssons siste episodiske perle, «Om det uendelige» fra 2019. I deres nettspiller finner du også gode norske filmer fra de siste åra som ungdomsdramaet «Disco» og kreftdramaet «Håp».

Roy Anderssons unike univers i episodeform.

Britbox/TV2

Beste julepremiere her er miniserien «A Spy Among Friends» om den britiske spionen Kim Philby. Alltid gode Damian Lewis har produsert og spiller vennen og kollegaen som får i oppgave å konfrontere mannen som gikk i Sovjets tjeneste etter krigen. Liker du spiondrama, er dette fra virkeligheten både godt spilt og fortalt.

Britisk spiondrama fra virkeligheten på Britbox/TV2 Foto: Britbox

Strømmefilm for leie

En rekke strømmetjenester tilbyr her mange av de samme filmene. Thrilleren «Emily The Criminal» er en av årets beste filmer med Aubrey Plaza i strålende rolle som ung kvinne i pengenød som slår seg på kredittkortsvindel. Årets mest originale actionfilm på kino, «Everything, everywhere all at once» er tilgjengelig for leie, det samme er David Bowie-dokumentaren «Moonage Daydream». Franske «Hendelsen» er en svært god filmatisering av årets nobelprisvinner i litteratur, Annie Ernaux.

«Three Minutes: A Lengthening» er en unik dokumentar om holocaust, fortalt ut fra tre minutter med filmopptak fra en by i Polen, noen år før andre verdenskrig. Filmen skildrer idyllisk hverdag i et jødisk kvartal, filmet av tilreisende i en småby på slutten av 30-tallet. Deretter prøver filmen å spore opp skjebnen til menneskene på bildene. Helt uten sterke scener er dette likevel en film som gjør sterkt inntrykk.

Aubrey Plaza som Emily som slår seg på kredittkortsvindel.