86-åringen har øst av sin lyriske åre hele sitt liv. Det har blitt en imponerende produksjon, med ti lyrikksamlinger. I fjor høst ble samtlige utgitt i ett bind av Meldal Trykkeri.

- Boka var stor, nesten som Koranen sa Astrid da hun fikk livsverket i hendene, den blir nok for tung å ha i veska når man skal på sanitetsmøte!

Glimtet i øyet og det lune smilet er alltid på lur, noe hun formidler i diktene sine; men ofte også dikt med dobbel bunn, som forteller om overgrep på mange plan, om ensomhet og savn. Astrid har hele tiden ment at det er viktig å ta vare på språket, på det opprinnelige. Derfor skriver hun mye på dialekt for å styrke tilhørigheten til det lokale. For det arbeidet påskjønnet Meldal kommune henne med kulturprisen i 1998.

Kjendisdikteren

En periode var hun rikskjendis med opptredener i radioens «Ønskediktet». Til og med i Landbrukstimen havnet hun i selskap med Steinar Brauteset.

- Det var visst et dikt om korn, så det passet vel inn der. Dagbladet mottok hennes dikt gjennom mange år, avisa var en god samarbeidspartner. Fjernsynet ble også arena for henne i «Da Capo!» Den gang var Andreas Lunnan programleder.

- Jeg synes ikke det var noe stas, en ganske tvilsom fornøyelse. Du skjønner, min familie er vant til å gå stille i dørene! Oppstyr skal det ikke være.

Den gang var Andreas Lunnan programleder for «Da Capo!» Søndag er han konferansier for «Målet hennar mor i ord og toner» på Meldal Bygdemuseum, kulturkvelden som setter fokus på Astrid Krog Halses liv og lyrikk. Et hjertelig gjensyn, får vi håpe. Noen av våre fremste tonesettere fikk også øynene opp for Astrids diktning, bl.a. Geir Tveitt, Per Hjorth Albertsen og Tor Hallberg fra Hommelvik. Gruppa Låt og Olåt er blant de som har framført hennes tekster mest, og har for anledningen satt musikk til to nye dikt av henne.

Unge musikere har også latt seg fascinere, og «Stengd dør» og «Haust» framføres for første gang av Gåte. Musikerne i denne gruppen er nærmest geniforklart av norske musikkanmeldere. Spesielt 15 år gamle Gunnhild E. Sundlis særpregede stemme som tonemaler Astrids lyrikk. Barn fra Grefstad og Å skole medvirker, og det blir diktlesning av Ola Uvøyen, Gunnhild Eide Sundli og Laila Fagerhaug Grut.

For tung å ha i veska, smiler Astrid Krog Halse, og holder sine samlede verker i hånden.