- Det finnes ingen hemmelighet. Du må være heldig for å ta de beste bildene, sier Neil Leifer. 72-åringen fra New York som mange mener er verdens største sportsfotograf, besøker nå Trondheim dokumentarfestival for å fortelle om sin lange, unike karriere.

LES OGSÅ: Festival med historier fra virkeligheten.

Bildet han tok av Muhammed Ali som står triumferende i ringen mens Sonny Liston ligger på gulvet under kampen om verdensmestertittelen i 1965, er ett av mange ikoniske fotografier han står bak.

Et annet er bildet av at Ali slår ut Cleveland Williams under en tilsvarende tittelmatch året etter. Leifer hengte kameraet i taket på arenaen og tok bildet av kanvasen med selvutløser.

- Etterpå begynte alle TV-kanalene å plassere kameraer i taket på samme måte. Fjernsynet er fotografenes største konkurrent i dag. For når alle har sett hva som skjer på TV, må fotografene ta helt andre bilder for at det skal være interessant, sier Leifer.

LES OGSÅ: Dokumentarfestivalen ett av mange helgetilbud

Spitz, Lewis og Heiden

Allerede for femti år siden ble han en god venn med Muhammed Ali og holder fortsatt tett kontakt med ham og kona Lonnie. Leifer har møtt mange hundre gullmedaljevinnere i OL og VM i utallige idrettsgrener. Han fotograferte alle de 48 første Super Bowl-finalene og har jobbet tett med legendariske utøvere som Mark Spitz, Carl Lewis, Eric Heiden og utallige andre.

Leifer holder foredrag og viser bilder fra sin lange, innholdsrike karriere i Dokkhuset lørdag kveld.

Bildene hans har prydet forsiden på magasinene Sports Illustrated, Time og People over 200 ganger. Ingen annen fotograf kan vise til noe liknende. Og han har ikke bare jobbet med sport:

Reagan, Gorbatsjov og paven

- Jeg har fotografert alle fra Charles Manson til paven. Ronald Reagan poserte villig for coveret på Time Magazine. Jeg tok også bilder av ham og Mikhail Gorbatsjov. Og jeg møtte aldri noen som ikke ville stille opp for Sports Illustrated. Magasinet nådde ut til 3,5 millioner lesere hver uke. Det lønnet seg, særlig for idrettsutøverne, å opptre der. Kjendisstatusen de fikk, ga dem store reklameinntekter.

Leifer forteller at Muhammed Ali kunne tjent mer enn noen andre på reklame. Men han sa nei til de aller fleste inntektene da han konverterte til islam.

- Ali verken røkte eller drakk og kunne ikke reklamere for øl og sigaretter. Det var der de største reklameinntektene lå. Han spiste ikke svinekjøtt heller, og har alltid vært en god muslim. Tidligere var det dessuten ingen islam-skepsis i USA, og ved siden av Martin Luther King jr. ble han nasjonens fremste symbol på kampen for svarte rettigheter.

Ali elsker livet

- Hvordan er helsa hans i dag?

- Han har hatt Parkinsons sykdom helt siden 80-tallet og skulle normalt vært død nå. Men Muhammed setter stor pris på livet og er mentalt sett helt til stede, selv om han ikke snakker så mye lenger.

- Hva betydde boksingen for helsa hans?

- Mange tror at han tok «too many punches». Men det er en stor misforståelse. Legene hans sier at den svekkede helsa ikke har noe med boksingen å gjøre.

Neil Leifer posisjon som en av verdens aller fremste fotografer i en mannsalder startet ved en tilfeldighet. Som tenåring fikk han gratis adgang til kampene til fotballaget New York Giants ved å hjelpe funksjonshemmede med rullestol inn på arenaen. Over skuldra hadde han kameraet, som hadde vært en altoppslukende hobby siden han var ti, tolv år gammel.

Kom inn gratis med kamera

- Familien min var nokså fattig, og vi hadde ikke råd til gode billetter på idrettsarrangement. Men som fotograf kom jeg gratis inn og fikk perfekt plassering. Likevel tok det lang tid før jeg tenkte på å gjøre fotograferingen til et yrke, sier Leifer.

Men han fikk sitt første bilde på trykk i Sports Illustrated allerede som 16-åring. 19 år gammel tok han sitt første coverbilde.

I dag tar han bare bilder for moro skyld, samtidig som han arbeider med film. Han reiser også verden rundt for å fortelle om bildene sine og gi gode råd. Rådene er enkle, men de krever mye av dem som skal følge dem.

- For det første må du være en god fotograf, og du må ha et blikk som gir originale bilder. Men du må også ha flaks. Når den regjerende verdensmesteren kjører ut i slalåmløypa, må du stå ved den porten der det skjer. Du kan ikke alltid ha flaks. Jeg har selv hatt mine doser med uflaks. Men det hjelper å kjenne idretten, slik at du vet hvor dramatikken kan oppstå.

Foto: Mariann Dybdahl
Festivalåpner: Fotograf Helge Skodvin pakker ut utstillingen «A Moveable Beast» i Trondheim Kunstmuseum og åpner Trondheim dokumentarfestival mandag ettermiddag. Foto: RICHARD SAGEN
- Punken fikk stor samfunnsmessig betydning, mener Thomas Robsahm. Han står bak TV-serien «Punx», som blir vist på Trondheim dokumentarfestival tirsdag kveld og på NRK2 fra neste uke. Foto: VEGARD EGGEN
Neil og Ali: Neil Leifer og Muhammed Ali har vært venner siden 1960-tallet og har fortsatt god kontakt. bildet. Foto: NEIL LEIFER