Foto: KJELL A. OLSEN

I et hjørne i et restaurantkjøkken i den midttyske byen Erfurt sitter Sven Erik Renaa og Espen Vesterdal Larsen og diskuterer og peker på en rekke kjøkkentegninger.

Alle som har planlagt nytt kjøkken kjenner situasjonen. Tror de. For dette er noe annet, de to gamle kompisene Espen og Sven Erik står for sitt livs største yrkesmessige utfordring i dag.

De skal vinne et OL-gull for Norge gjennom å servere en optimal treretters middag til 110 personer, blant dem et knippe dommere med øye for de minste detaljer. Sven Erik er manager for det norske laget og Espen er en av de mest rutinerte i laget og har hovedansvar for desserten.

Godt utgangspunkt

De har et fantastisk utgangspunkt etter mesterskapets første dag - med koldtbord. Som ett av tre lag fikk Norge full score og dermed gullmedalje, i alle tre kategorier.

Det ryktes at de norske gullene var sterkest og dermed ga flest poeng av alle, men rykter kan en jo aldri stole helt på - og dessuten er Danmark tradisjonelt fryktelig sterk på varmmat og Norge er egentlig avhengig av å ha et lite forsprang. Det siste favorittlaget Canada er ingen helt trygg på, og bak ligger Sverige, USA og Sveits som alle hadde to gull og et sølv i mesterskapets første del.Norge har ikke råd til å misse noen steder.

Best med sandpapir T 120

Alle arbeidsoperasjoner må optimaliseres. Folk må ha de rette arbeidsstasjoner til rett tid, de seks i glassburet som utgjør mesterskapskjøkkenet. Det er mange andre små og store praktiske ting som også må klargjøres før racet starter i dag tidlig. Og så er det dette med maten.- Dette er for de spesielt interesserte, smiler Tom Victor Gausdal. Han sitter sammen med Elise B. Rønning og bearbeider i alt 110 små gulrøtter med sandpapir. De har først skrelt gulrøttene og fått dem like store, så pusser de dem med sandpapir for å få perfekt utseende frem til konkurransedagen. - Vi bruker sandpapir av kvalitet T 120. Vi har funnet ut at det fungerer best, forklarer Gausdal. - Jeg er usikker. Jeg synes det funker godt med T 300, bare delvis spøker Gunnar Hvarnes.

Tøyer grenser

Verken Tom Victor eller Elise er blant de seks utvalgte kokkene som skal jobbe inne i glasskjøkkenet i dag når treretteren skal ferdiggjøres. Men hele laget er med i grovkjøkkenfasen som foregikk i går. Det er klare regler for hva som er lov til å gjøre ferdig på forhånd. Gjør man for mye, trekkes laget i poeng.- Vi får lov til å skrelle gulrøttene, men ikke å skjære i dem. Det må gjøres konkurransedagen. Vi tøyer vel grensene litt ved å bruke sandpapiret, ler Tom Victor, mens Elise gumler Smash. Det er rart med det, denne gjengen vasser i verdens beste råvarer døgnet rundt og gjør det meste med det - bortsett fra å spise. Men vi så tydelig hvordan fjeset til Elise Rønning lyste opp i uforfalsket lykke da det kom en forsendelse med en stor sponsorpose med Smash-sjokolade inn i kjøkkenet.

Norske råvarer

Nå skal Tom Victor og Elise gå løs på skorsonerrot, som er den andre grønnsaken som skal prege hovedretten. Ansvarlig for hovedretten er kokkelandslagets kaptein Gunnar Hvarnes. Gunnar jobber med å filetere lam, akkurat nå ytrefilet. Forskjellige fileter pluss kjøttdeig av lam skal rulles sammen med dill, anis, fennikel og steinsopp. Til dette serveres potet bakt med salt kjøtt og fritert potet og de nevnte grønnsakene. Det hele blir en hovedrett med veldig tydelig norsk preg. Norsk er også forretten, som er noe mer intrikat. I tillegg til røkt ørret består den blant annet av avocadoflarn med jordkokkrem, sagokompott med østers og hjerteskjell, «greener» (grønn grønnsaker), kaviarsaus og toppet med suma av østers og jordskokk. Desserten er også med distinkt norsk preg, men heller ikke den med spesielt hverdagspreg. Den består av karamellmousse og solbærsufflé laget på en karamellisert mandelbunn, med solbærmarmorert yoghurtis, en helt spesialkonstruert sjokoladeform fylt med solbær, det hele toppet med de beste norske bær: villbringebær, solbær og blåbær. Det er Espen Larsen som har ansvaret for

Alle på laget er like viktige

Vår presentasjon av treretteren er med det distinkte forbehold at det ikke er sikkert vi har fått med oss alle ingredienser, og at vi ikke har skjønt alt helt rett. Eller snarere: vi er helt sikre på at vi ikke har fått med oss alle ingredienser, og at vi ikke har skjønt alt rett. Hovedpoenget nå er at dommerne skjønner hva som presenteres i dag. Han vet den er i overkant ambisiøs, men føler seg trygg på at de får den til akkurat som de har planlagt. - Vi har laget den så mange ganger, vi har den totalt i blodet, sier Espen - som blir alene i ferdiggjøringen i dag. Det er bare han av de i alt fire som har jobbet med dessert som det er plass til i anretningen.- Men hele laget er like viktig som dem som vises under finalen, slår Espen fast.