- Norsk filminstitutt har ikke fått noen signaler om at vi skal ha bare én nasjonal filmpris. Det er tvert imot politisk enighet om en sterkere regional satsing innenfor filmpolitikken, sier Arild Grande.

Flere reagerte da det ble kjent at Kanonprisen er truet av nedleggelse.

Han sitter i Stortingets familie- og kulturkomité og var saksordfører for filmmeldingen, som endte med et bredt politisk forlik i Stortinget før jul. Nå reagerer han på høringsnotatet som ble sendt ut før helgen. Der går Norsk filminstitutt (NFI) inn for at Norge bare skal ha én stor filmpris.

Statsråden må si fra

Hvis det blir gjennomført, kan Kanonprisen i Trondheim miste statsstøtte. Grande mener kulturministeren allerede nå, idet høringsrunden starter, må si fra om at Kanonprisen må bestå.

Det er i dag NFIs ansvar å fordele statens penger til norsk filmformidling, til filmfestivaler og prisutdelinger.

Kanonprisen er i støtet, mener Adresseavisens kommentator.

I dag deles det ut to store priser; Kanonprisen i Trondheim, som er bransjens egen pris, og Amandaprisen i Haugesund, der ulike juryer velger hvem som får prisene. Mange tror at hvis bare én av prisene skal få statsstøtte, vil Amanda bli valgt.

Økt satsing i regionene

- Det er ingenting, verken i filmmeldingen eller i Stortingets filmforlik, som tilsier at NFI har fått i oppdrag å samle filmprisene i Norge til én nasjonal pris. Tvert imot står det i filmmeldingen at vi skal ha en sterkere regional satsing og at vi skal ha en økt satsing på filmformidling. Arbeiderpartiet hadde også en tilleggsmerknad om at vi vil ha en økt satsing på filmfestivalene. Hvis Kanonprisen blir nedlagt, vil det ramme hele Kosmorama.

- Kan statsråden blande seg inn i dette så lenge det pågår en høringsrunde?

- Ja. NFI er statsrådens verktøy i filmpolitikken, og det er NFIs oppgave å arbeide for å nå målene i filmmeldingen. Derfor bør hun gripe inn og stoppe usikkerheten som brer seg. Hun var jo også selv til stede under Kanonprisen i forrige uke og jublet over det hun opplevde.

Flere møtesteder for film

Grande får full støtte fra Sør-Trøndelag Arbeiderparti. Under sitt årsmøte sist helg vedtok de en uttalelse der det heter at «det ikke er statens oppgave, gjennom NFI, å legge føringer for hvor mange og hvem som skal dele ut filmpriser.»

- Flere filmpriser og flere treffpunkter omkring i landet er bra for norsk filmbransje og for filminteressen, sier Arbeiderpartiets Per Olav Hopsø, som leder kulturkomiteen i Sør-Trøndelag fylkeskommune.