Ungjente-favoritt Peder Elias (26) er på rask vei oppover kinesiske hitlister med den sukkersøte poplåten «Twinkle Twinkle», skriver Aftenposten. Sangen er løselig basert på den britiske nattasangen «Twinkle, Twinkle, Little Star» og ble gitt ut for bare et par uker siden.

Kinesiske lyttere på strømmetjenesten NetEase Cloud Music har omfavnet låten. Tjenesten har 800 millioner brukere og en av de største i landet.

Nå er låten på topp av alle europeiske og amerikanske artister. Foran The Beatles’ nye låt «Now and Then» og navn som Taylor Swift.

På topplisten over alle artister er han på 29. plass, opp ti plasser fra uken før.

– Det føles utrolig bra! Første gang jeg er #1 der og sykt å tenke på hvor mange som bor der! Blir noe ekstra digg til middag i dag! skriver Peder Elias i en melding til Aftenposten.

Vokser kraftig

Kinas musikkmarked har hatt voldsom vekst de siste årene, og det er nå verdens femte største musikkmarked.

Plateselskapet Sony har jobbet målrettet sammen med Peder Elias i landet, forklarer senior produktsjef Cecilie Norseth.

– Kina har jo helt andre kanaler enn det vi har her. På Billibilli, Kinas Youtube, har Peder Elias nå over 200.000 følgere. Da den nye låten ble sluppet 27. oktober, tok det av, sier Norseth.

26-åringen fra Trøndelag har de siste årene vokst seg stor i flere land i Asia, særlig i Sør-Korea. Der har albumet «Love & Loneliness» solgt til seks ganger platinum, ifølge Sony.

Låtene hans er nå strømmet en halv milliard ganger. Sony vil ikke si konkret hva Peder Elias tjener på suksessen.

– Men man kan ihvertfall si at han har sluttet å jobbe i barnehage, sier Norseth.

Peder Elias forsøker å sette seg inn i kulturen og lager personlig og spesialisert innhold til sosiale medier-kanalene sine både i Sør-Korea og Kina. Han har fremført «Twinkle Twinkle» på både koreansk og kinesisk, forklarer Norseth.

Elias vant Spellemann for Årets internasjonale suksess i vår.

Peder Elias under Spellemannprisen 2022. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Komplisert marked

Alan Walker er en annen norsk artist som har hatt stor suksess i Kina, med flere milliarder strømminger. Maria Arredondo opplevde også plutselig suksess da hun fikk 750 millioner strømminger på en 19 år gammel låt.

Men det kan være komplisert å slå igjennom i det kinesiske musikkmarkedet, fremhever eksperter. Alan Walkers manager, Gunnar Greve, har bygget opp et plateselskap i Kina.

Kinesiske myndigheter er ikke nødvendigvis ivrige på å sensurere vestlig kultur, forklarer han i kulturprogrammet Arena på NRK.

– Men skal du spille en konsert i Kina, må faktisk myndighetene skrive under på at låtene er ok, sier han til NRK.

Man må også søke nødvendige tillatelser på forhånd for å kunne gi ut et album, forklarer han. Og det er visse typer musikkuttrykk som kan møte sensur:

– Det gjelder åpenbart seksualiserte tekster eller sanger som er tydelig kritiske til regimet, sier Greve.

På spørsmål om Peder Elias har opplevd sensur i Kina, eller om det har vært et tema, svarer plateselskapet nei.

– Vi har bare hatt positive opplevelser med dette prosjektet, sier Norseth til Aftenposten.